Esquerdes al Museu d'Altes Cultures Americanes de Santa Fe (EFE / Pepe Torres)
Esquerdes al Museu d'Altes Cultures Americanes de Santa Fe (EFE / Pepe Torres)

Sis terratrèmols de fins a 4,3 de magnitud continuen sacsejant Granada

Des de dissabte, la província ha registrat 172 rèpliques del sisme de magnitud 4,4 amb epicentre al municipi de Santa Fe

AgènciesActualitzat

Sis moviments sísmics més, amb magnituds entre 2,7 i 4,3 a l'escala de Richter, s'han registrat aquest dimarts a la nit a la província de Granada, als municipis de Santa Fe, Atarfe i Cúllar Vega. Segons les dades de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), el sisme més important s'ha produït a les 22.36 a Santa Fe, amb una magnitud de 4,3.

En poca estona de diferència, s'han registrat moviments sísmics a fins a cinc quilòmetres de profunditat a la província. Tres també a Santa Fe: un de 4,2 a les 22.54; un de 3,5 a les 23.00 i un de 3,3 a les 22.57. Anteriorment se n'ha registrat un de 2,7 a Atarfe a les 22.40, i un de 4,2 a Cúllar Vega a les 22.44.

 

 

El 112 ha rebut nombroses trucades des de diversos municipis andalusos i els tremolors han pogut notar-se en diversos punts de les províncies de Còrdova, Màlaga o Jaén, com diversos usuaris han penjat a les xarxes socials:

 

 

 

Fins aquest dimarts, l'Institut Geogràfic Nacional ha registrat 172 rèpliques del terratrèmol de magnitud 4,4 amb epicentre a Santa Fe que hi va haver dissabte.

Des de l'1 de desembre, s'han registrat 281 terratrèmols en aquesta zona, vuit dels quals de magnitud igual o superior a 3.

 

El fals sostre del col·legi Carmen Sallés, a Santa Fe, va caure a causa dels moviments sísmics (EFE)

 

L'aproximació entre plaques, la principal hipòtesi

En les darreres setmanes, ha augmentat la sismicitat a l'àrea metropolitana de Granada. És un augment que es caracteritza per diversos terratrèmols de magnituds moderades o petites que es produeixen durant períodes discontinus i recurrents.

Investigadors del Departament de Geodinàmica de la Universitat de Granada i de l'Institut Andalús de Ciències de la Terra assenyalen que la sèrie de sismes podria ser producte de l'aproximació contínua de 4 a 5 mil·límetres cada any entre les plaques eurasiàtica i africana.

ARXIVAT A:
Andalusia
Anar al contingut