Sis palestins morts en els enfrontaments amb l'exèrcit israelià a Cisjordània

Amnistia Internacional comunica la mort de més de 130 palestins a Cisjordània aquest any i denuncia crims de guerra al Tribunal Penal Internacional

Actualitzat

Sis palestins han mort aquesta matinada en enfrontaments amb l'exèrcit israelià. Cinc han resultat morts durant els aldarulls a Nablus, que han començat quan les tropes israelianes han entrat a la població per destruir un edifici que, segons ells, era una fàbrica d'artefactes explosius. La sisena víctima és un jove d'un poble a prop de Ramallah que ha mort durant una altra batuda, segons ha confirmat el govern palestí.

Aquesta hauria estat una de les nits més violentes d'aquest 2022 a Cisjordània, segons confirmen fonts palestines.

Amnistia internacional denuncia crims de guerra després que, només aquest any, més de 130 palestins han mort a Cisjordània, ocupada per Israel des de fa dècades.

Una de les nits més violentes d'aquest 2022 a Cisjordània, segons fonts palestines (AFP)


Fàbrica d'explosius a Nablus

Les forces israelianes han justificat la incursió a Nablus per destruir un edifici on, diuen, la nova milícia Lion's Den (Cau dels Lleons) fabricava bombes. Segons un comunicat del portaveu militar: "Les nostres forces van volar el taller de bombes."

"Una força conjunta de soldats de l'exèrcit, agents del Shin Bet (Agència de Seguretat Israeliana) i unitats antiterroristes va arrasar un amagatall a la ciutat vella de Nablus que importants membres de Lions' Den utilitzaven com a taller per fabricar bombes."

Un gran comboi de vehicles d'efectius israelians ha entrat a Nablus cap a la una de la matinada, hora local. Després s'han sentit fortes explosions i trets durant més d'una hora i, segons mitjans palestins, Israel ha llançat un míssil antitancs.

L'exèrcit israelià ha acusat els palestins de disparar, cremar pneumàtics i llançar pedres a les tropes, que van respondre obrint foc. 
 

Tres milicians morts

El Ministeri de Sanitat palestí ha identificat els cinc morts dels enfrontaments a Nablus i ha confirmat 20 ferits més, tres dels quals greus. També han confirmat la mort d'un jove en un poblet a prop de Ramallah, però no n'ha revelat la identitat. 

Dels morts a Nablus, almenys tres eren milicians i, en concret, Wadi Houth ha estat reivindicat com un dels caps de Lions' Den, encara que també va estar vinculat a les Brigades dels Màrtirs d'Al-Aqsa --milícia associada al partit Fatah--, grup que l'ha lloat amb "orgull i honor" com un "màrtir de l'ocupació".

L'exèrcit ha assaltat la casa del líder de Lion's Den, Wadi Houth, que ha resultat mort (Reuters/Raneen Sawafa)

Durant la matinada, el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, ha establert "contactes urgents per aturar aquesta agressió contra el poble palestí", alhora que ha elogiat "la fermesa dels palestins en la defensa de la seva terra", segons ha confirmat el seu portaveu, Nabil Abu Rudeinah.
 

Amnistia Internacional denuncia crims de guerra

Des del gener, 132 palestins han mort en aquesta espiral de violència, que fa d'aquest any el més sagnant des del 2015, quan va esclatar la intifada dels ganivets. Moltes de les víctimes són milicians, però també menors i civils desarmats, com la periodista palestina Shireen Abu Akleh.

A aquests s'hi han de sumar 51 morts més durant els incidents del mes d'agost a la Franja de Gaza, durant l'escalada bèl·lica contra la Jihad Islàmica.

Amnistia Internacional ha acusat l'Estat d'Israel i també la Jihad de cometre crims de guerra i reclama al Tribunal Penal Internacional que obri una investigació.

L'organització ha publicat aquest dimarts un informe que recopila una investigació sobre tres atacs concrets que van causar la mort de civils a Gaza. Es basen en entrevistes a afectats, fotos i imatges de satèl·lit per reconstruir tres atacs d'un bàndol i l'altre. Ha descrit un atac deliberat de l'exèrcit d'Israel amb un tanc disparant directament contra l'habitatge d'una família.

Creix la tensió a Nablus, bloquejada des de l'11 d'octubre per tropes israelianes (Europa Press / Ilia Yefimovich)

També esmenten un atac israelià contra un cementiri del nord de la Franja de Gaza i un bombardeig dels jihadistes en un camp de refugiats. En els dos casos van morir menors. 

L'"ofensiva antiterrorista", com anomena Israel l'operació que des de principis d'aquest any ha centrat al nord de Cisjordània, ha generat més de 2.000 arrestos en batudes sobretot nocturnes,

Repressió contra la nova milícia Lion's Den

Tant la Jihad Islàmica com les Brigades dels Màrtirs d'Al-Aqsa han confirmat la seva participació en els enfrontaments de l'exèrcit israelià, aquesta matinada, amb Lion's Den, una milícia que no té un comandament ni una jerarquia clara i que s'està fent molt popular entre els joves, que han engrossit ràpidament les seves files.

Diumenge, Tamer Kilani, un palestí de 33 anys considerat un dels seus líders, va morir en l'explosió d'una bomba adossada a una moto al centre de Nablus. El grup ha acusat Israel de l'atemptat.

Una bomba adossada a una moto va matar fa tres dies Tamer Kilani, membre de Lion's Den (Reuters/Raneen Sawafa)

Lion's Den s'ha atribuït la majoria dels atacs amb trets a la zona de Nablus des de l'agost, que s'han intensificat les últimes dues setmanes. Tot i que els seus atacs no han estat gaire eficaços, els vídeos de tirotejos pujats a les xarxes socials els estan ajudant a guanyar popularitat als carrers palestins. 

Per contenir els moviments del grup, Israel ha imposat un bloqueig a la ciutat des de l'11 d'octubre. Un soldat israelià va morir aquell dia en un atac comès per Lion's Den a l'assentament de Shavei Shomron, a prop de Nablus, i un colon va resultar ferit. 

La repressió israeliana a Cisjordània ha augmentat a mesura que els atacs als colons israelians eren més freqüents. Als assentaments situats a tocar de poblacions palestines de la zona de Nablus, els atacs han costat la vida a 22 israelians, quinze dels quals civils.

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaCisjordàniaAmnistia Internacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut