Celebració de la nit de Sant Joan a les platges de Barcelona (EFE/Quique García)

Sis dies seguits d'indicadors Covid a l'alça: Catalunya torna al risc de rebrot alt

La dada positiva és la campanya de vacunació, amb més de la meitat de la població amb una dosi

Sisè dia consecutiu, aquest divendres, en què empitjoren les dades sobre l'evolució de la pandèmia publicades pel Departament de Salut.

El dia abans que la mascareta deixi de ser obligatòria a l'aire lliure si no hi ha aglomeracions, Catalunya torna a tenir un risc de rebrot alt, perquè s'ha tornat a superar el llindar dels 100 punts.

Havia aconseguit baixar dels 100 el 7 de juny, per primera vegada des del juliol de l'any passat. En concret, després de 17 dies amb un risc moderat, el risc de rebrot, aquest divendres, és de 105 punts.

 

La velocitat de transmissió també va començar a empitjorar fa sis dies, i ja en fa quatre de seguits que està per sobre de l'1, indicador que els contagis augmenten.

 

L'actual Rt d'1,19 vol dir que cada 100 persones amb Covid en contagiaran, de mitjana, 119 més.

Tres regions per sobre de la mitjana

Més enllà de les dades generals de Catalunya, hi ha tres regions sanitàries amb els indicadors per sobre de la mitjana. La preocupació més gran la genera, com va admetre dimecres Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, la situació a Barcelona.

El risc de rebrot, en l'àmbit territorial comprès per la capital de Catalunya, Montcada i Reixac i una part de la ciutat de Sant Adrià de Besòs, està disparat fins als 167 punts, més a prop dels 200, que indica risc molt alt, que dels 105 de tot Catalunya. I l'Rt és d'1,36.

També són alts, però no tant, aquests indicadors a la regió Metropolitana Sud, amb una EPG de 135 punts i una Rt d1,28. I a les Terres de l'Ebre, amb un risc de rebrot de 110 punts i una velocitat de transmissió d'1,66.

Aquesta situació contrasta amb la que tenen les altres sis regions sanitàries, força per sota de la mitjana de Catalunya. Així, la Metropolitana Nord, Tarragona, Catalunya Central i Girona tenen un risc de rebrot d'entre 87 i 68 punts; i Lleida i Alt Pirineu i Aran, de 35 i 33 punts, respectivament.

Pel que fa a la velocitat de contagi, la Metropolitana Nord té la mitjana catalana, 1,19, i la més baixa la té Lleida, amb una Rt de 0,92.  


La incidència repunta

Un altre indicador destacat, la incidència acumulada en 14 dies per cada 100.000 habitants, també ha trencat la tendència dels últims dies i ha convertit l'estancament amb oscil·lacions en una pujada clara, que cal veure si es mantindrà.

 

Ara mateix, la incidència registrada entre el 15 i el 21 de juny, l'últim dia amb dades consolidades, és de 89,87 casos, gairebé els 90 notificats fa 15 dies.


La positivitat frega el 4%

La positivitat, el percentatge de proves que donen positiu, també ha crescut en aquest mateix període, i torna a acostar-se al 4% de la segona setmana de maig, quan es va aconseguir deixar enrere el 5% que l'Organització Mundial de la Salut considera el llindar idoni per poder controlar els nous contagis.

Entre el 15 i el 21 de juny van donar positiu el 3,91% de les proves PCR i els tests d'antígens realitzats. A Catalunya, amb aquests dos procediments ja s'han detectat, des de l'inici de la pandèmia, 643.391 casos.

En total, amb tots els tipus de proves que es fan, aquest divendres s'han superat els 700.000 contagis. Són, en concret, 700.842 casos, cosa que vol dir que gairebé el 10% dels catalans s'han contagiat de la Covid-19.


Més pacients Covid

El nombre de pacients Covid als hospitals també ha empitjorat, amb oscil·lacions, aquests últims sis dies. Així, si dissabte passat eren 440, aquest divendres se n'han notificat 465.

 

El nombre de crítics a les UCI, en canvi, ha baixat: ha passat dels 152 de dissabte als 135 actuals.

 


Cinc dies sense morts Covid

D'altra banda, en les últimes 24 hores Salut ha notificat una mort a causa de la pandèmia, que eleva fins a 22.258 les víctimes mortals.

 

Les xifres de defuncions per Covid-19 han baixat dràsticament a causa de la campanya de vacunació i aquest juny s'han assolit nivells que només s'havien vist al principi de la pandèmia, els primers dies de març de l'any passat.

 

Així, entre el 15 i el 21 de juny, Salut ha notificat 12 morts per Covid, és a dir menys de dues defuncions diàries, de mitjana.

De fet, des del 27 de maig hi ha cinc dies -no consecutius- amb les dades consolidades en què no s'ha notificat cap defunció.


La meitat dels catalans, amb una dosi

La dada més positiva relacionada amb la pandèmia, aquests dies, té a veure amb la campanya de vacunació, que avança a bon ritme.

Aquest divendres ja han rebut una dosi de vacuna més de la meitat dels catalans, el 50,1%.

 

A més, gairebé un de cada 3, el 32,3%, ja té la pauta completa.

 

Amb data 24 de juny, hi ha fins a 3.930.033 persones vacunades amb una dosi a Catalunya. I ja han completat la pauta 2.534.539 persones, o bé perquè han rebut la vacuna de Janssen, monodosi, o bé perquè són persones de 65 anys o menys amb un diagnòstic de Covid-19 previ a l'administració de la primera dosi.

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut