L'hivernacle, ple de plantes de marihuana i amb sistema de ventilació
Un hivernacle, ple de plantes de marihuana i amb sistema de ventilació. (Foto: arxiu)
Alacant

Sis detinguts a Alacant per explotar la plantació de marihuana més gran d'Espanya

La Guàrdia Civil d'Alacant ha detingut sis persones acusades de dirigir la plantació de marihuana més gran que s'ha descobert mai a l'estat espanyol. Segons informa en un comunicat la comandància d'Alacant de la Guàrdia Civil, s'han descobert més de 9.000 plantes en dues naus industrials als municipis de Gorga i Benilloba, al Comtat, i a un domicili particular a l'Alfàs del Pi, a la Marina Baixa. Els detinguts són dos homes holandesos -un d'ells seria el dirigent de l'organització i l'altre subministraria els mitjans humans i materials-, així com dos homes i dues dones de nacionalitat espanyola. Els detinguts han passat a disposició judicial i cinc d'ells són a la presó, segons informa la Guàrdia Civil.

Actualitzat
Segons la Guàrdia Civil, s'han intervingut més de 9.000 plantes de marihuana en diferents estats de creixement a les poblacions alacantines de Gorga, Benilloba i l'Alfàs del Pi. La droga s'havia de distribuir a Holanda i als voltants de Benidorm. La xarxa tenia macroplantacions que disposaven de sofisticats sistemes per controlar la temperatura, la humitat, la il·luminació i la fertilització perquè les plantes cresquessin ràpid.

L'operació va començar a l'agost, quan la Guàrdia Civil va detectar una nau ramadera a la localitat de Gorga (comarca del Comtat) en la qual hi havia una activitat "estranya" per al tipus d'explotació que es tractava. Es va descobrir que es tractava d'un grup organitzat dedicat al cultiu, elaboració i venda de marihuana amb destinació al mercat holandès i en part a l'espanyol, principalment a les zones d'oci de Benidorm i comarca.

La primera fase de l'"operació Errant" es va desenvolupar el dia 6, quan es van escorcollar dues naus industrials i dos domicilis a Benilloba i una nau ramadera a Gorga, on es van trobar 8.000 plantes de marihuana. També es van detenir cinc dels sis integrants de la banda en una reunió en un establiment públic a la Nucia; l'altre detingut el van localitzar a l'interior d'una de les naus a Benilloba mentre tenia cura de la plantació.

El dia 8 es va escorcollar un habitatge de l'Alfàs del Pi, on es va descobrir una plantació amb més de 1.200 plantes, i també es va trobar una vuitena plantació en construcció a Benilloba i quantitats importants d'anabolitzants per distribuir-los en gimnasos (2.162 pastilles) i altres substàncies prohibides, com 586 unitats d'èxtasi.

Van confiscar 1,5 quilos de substàncies de tall, més de 17.000 euros en efectiu en bitllets de 50 i 100 euros, dos turismes i material per a la cura i el creixement de les plantes, valorat en gairebé 100.000 euros entre ventiladors, calefactors, bàscules, màquina d'envasat al buit, resistències tèrmiques, plafons reflectants, temporitzadors i termohidròmetres.

El dirigent de l'organització, que era un dels dos holandesos, tenia la base a Benilloba i des d'allí controlava les activitats del grup mentre que un altre integrant, espanyol, desplaçava des d'Holanda dels mitjans humans i materials per muntar les plantacions, a més d'encarregar-se directament de la de l'Alfàs del Pi.

Per la seva banda, una de les dones era l'encarregada de facilitar i lloguar els locals i habitatges necessaris per mantenir la infraestructura del grup. L'altre holandès feia el transport de la mercaderia, sempre per carretera, entre Espanya i Holanda, i ajudava el cinquè membre espanyol en les tasques de manteniment diari de les plantacions de Gorga i Benilloba. Aquests dos també feien el centrifugat dels cabdells i l'envasat al buit per evitar olors durant l'emmagatzematge i el transport que poguessin delatar l'activitat.
Anar al contingut