Declarar davant el jutge o la guàrdia civil en català pot resultar perjudicial segons la percepció dels catalanoparlants

Sis de cada deu catalans creuen que parlar en català als jutjats els pot perjudicar

L'atur entre els castellanoparlants que parlen català de forma habitual és la meitat que entre els que no el parlen

Actualitzat

Molts catalanoparlants creuen que la seva llengua els perjudicarà si la parlen amb jutges o guàrdies civils castellanoparlants. És el que indica  l'InformeCat 2019 de la Plataforma per la Llengua, que analitza la situació de la llengua catalana.

Segons l'informe, només el 8,2% de sentències del 2017 van ser en català i un de cada 3 catalanoparlants es passa al castellà quan parlen amb la Guàrdia Civil. Als tribunals, gairebé el 60 per cent, gairebé 2 de cada 3, creuen que els perjudicarà parlar en català amb un jutge que fa servir el castellà.

 

 

A més, l'atur entre els castellanoparlants que fan servir el català habitualment és la meitat que entre els que no usen la llengua catalana. Una mostra sorgida de diverses variables de les tres onades del Baròmetre d'Opinió Política de Catalunya de l'any 2018 revela, en concret, la desocupació baixa del 21,7% a l'11,7%.

Sentir la llengua com a pròpia

L'estudi també apunta que el 28,6% de la població d'origen no catalanoparlant sent el català com la seva llengua.

El 78% de les subvencions de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya al cinema s'han concedit a producció cinematogràfica que no és en versió original en català.

Més de 3,7 milions d'euros d'un total de més de 4,8 es van atorgar a obres que no incorporaven el català en la versió original. El 52% es va destinar a films en castellà i el 17,5%, a films bilingües castellà-anglès, mentre que un 22,5% de les ajudes es van destinar a obres que incorporaven el català, de les quals el 10,6% van ser per a films en versió original només en català.

 

 

Al pati es parla castellà

Aquesta és una de les 50 dades de l'InformeCAT 2019 que ha presentat aquest dijous la Plataforma per la Llengua. Altres dades de l'informe indiquen que només el 14,6% de les converses dels alumnes de l'ESO al pati són en català a les zones urbanes de Catalunya; que el 28,6% de la població d'origen no catalanoparlant sent el català com la seva llengua.

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha assenyalat que el català es troba "en una situació difícil" en què "hi ha punts on la situació seria per fugir corrents i nefasta com en la justícia i el cinema" i n'hi ha d'altres on la situació és millor.

En educació, considera que el "més revelador" de l'estudi és la diferència entre l'ús del català als patis de la Primària, que és del 35%, davant de l'ús que es detecta del català a la Secundària, que es redueix a més de la meitat: només el 14,6% dels alumnes de secundària s'expressen en català a l'hora del pati. Així ho indica un estudi sociolingüístic que ha portat a terme la Plataforma per la Llengua en 50 centres educatius de ciutats catalanes, tant de Primària com de Secundària i que presentarà l'entitat aviat.

 

 

Consum minoritari de llibres en català

En el terreny editorial, durant el 2018 es van traduir al català 154 llibres de 53 editorials amb el suport de la subvenció de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat. Hi ha un lleuger increment respecte a l'any anterior, ja que només s'han traduït 10 títols més, de 9 editorials, que el 2017, però, en canvi, és molt superior respecte al 2016, amb 25 títols i 14 editorials.

La Plataforma per la Llengua ha assenyalat que el consum de llibres en català continua "sent minoritari". Segons l'estudi Hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya 2017 de la Generalitat, només el 27,8% de la població llegeix habitualment en català, mentre que el 68,3 % ho fa en castellà i el 3,9 % en altres idiomes.

 

 

L'informe apunta altres dades en el terreny cultural com, per exemple, que l'any 2016 només hi ha un 32% de presència mitjana del català en els cinc festivals de música amb més ajuts de l'ICEC i que el Festival de Cinema de Sitges presenta només el 58% dels llargmetratges en català.

Segons les dades obtingudes a partir de l'Enquesta d'Usos Lingüístics de la Població de Catalunya (2013), fins a un 28,6% de la població que en la infantesa no parlava el català a casa s'identifica amb aquesta llengua.

La Plataforma ha ressaltat que aquesta dada mostra que la llengua segueix tenint "un poder d'atracció notable per a les persones que no en són parlants inicials".

 

ARXIVAT A:
Català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut