madeleine
Imatge de com podria ser la nena ara. (Foto: Twitter Metropolitan Police)

Sis anys sense Madeleine McCann

La nena, de nacionalitat britànica, tindria ara 10 anys. Va desaparèixer al maig del 2007 a Portugal, on la família passava uns dies de vacances. La investigació de la policia portuguesa primer i de l'anglesa després no ha aconseguit aclarir què va passar. Scotland Yard manté el cas obert i ha difós el retrat de dos homes sospitosos. El seu reconeixement podria ser clau per resoldre el cas.

Carla PedretActualitzat

Madeleine McCann va desaparèixer el 3 de maig del 2007. La nena, de nacionalitat anglesa, va desaparèixer mentre ella i la seva família passaven uns dies de vacances a Portugal. Els pares estaven sopant al mateix hotel, a pocs metres de l'habitació, mentre Madeleine estava dormint al costat dels seus germans bessons de dos anys. Quan la mare va tornar a l'habitació, la petita ja no hi era. La investigació no ha aconseguit aclarir què va passar i continua oberta, tot i la falta d'avenços clarificadors.

Cronologia de la desaparició

2007

12 de maig: Els pares de Madeleine celebren els seus quatre anys. El rapte per part de pederastes o d'una xarxa d'adopcions il·legals són les principals hipòtesis de la policia. Es creu que el segrest de Madeleine es podria haver gestat al mateix Regne Unit.

27 de maig: La policia portuguesa fa pública la descripció d'un home sospitós de ser el segrestador de Madeleine. Es tracta d'un home de procedència caucàsica d'entre 35 i 40 anys. Un testimoni diu haver vist un individu com el que es descriu amb una nena la nit de la desaparició.

8 d'agost: La policia interroga la família de la menor després de detectar trucades i correus electrònics enviats pels pares de Madeleine i pel seu cercle més pròxim. A més, quan van parlar amb la policia, els pares van caure en diverses contradiccions. La premsa britànica acusa la portuguesa d'engegar una campanya de difamació contra el matrimoni McCann per plantejar la possibilitat que eren els responsables de la mort de la nena. La policia portuguesa creu que la nena podria ser morta.

9 de setembre: Gerry i Kate McCann tornen a la Gran Bretanya dos dies després de ser considerats per la policia portuguesa sospitosos de la mort accidental de la seva filla. La parella canvia d'idea després d'anunciar, en un primer moment, que es quedarien a Portugal.

El cas pren un nou gir quan fonts de la policia portuguesa citades per la cadena "Sky News" asseguren que s'han trobat evidències fermes que l'ADN trobat en el maleter del cotxe que els pares de la petita van llogar cinc setmanes després de la seva desaparició correspon a Madeleine. Un laboratori de Birmingham ho corrobora.

22 de desembre: Kate i Gerry McCann s'adrecen en un missatge per televisió a la seva filla i als suposats segrestadors. Demanen com a desig de Nadal que la nena torni a casa.

2008

20 de gener: El diari britànic "News of the World" publica en portada un esbós de qui podria ser el segrestador de la Madeleine. El dibuix, elaborat per una especialista formada a l'FBI, mostra un home de rostre prim, cabell llarg, bigoti i grans dents.

21 de juliol: La justícia portuguesa arxiva el cas perquè no té proves que ajudin a trobar la menor desapareguda. El cas només es reobrirà si apareixen "nous elements que originin diligències serioses i conseqüents". Amb l'arxivament, els pares de Madeleine i un britànic resident a Portugal, Robert Murat, deixen de ser sospitosos de la desaparició.

21 de desembre: La família McCann penja un vídeo a la seva pàgina web on, coincidint amb les festes de Nadal, demanen ajuda per trobar la nena. Es tracta d'un vídeo domèstic de fa dos anys. És el primer cop que es fan públiques unes imatges on se sent la veu de la nena.

2009

14 de gener: Gerry McCann torna a Portugal per continuar buscant la seva filla Madeleine. McCann va arribar al país d'on va marxar precipitadament amb la seva dona quan les autoritats del país els van declarar sospitosos de la desaparició. McCann s'ofereix a col·laborar amb les autoritats portugueses i continuar la recerca.

2 de maig: Els pares de la petita publiquen una fotografia de la nena tal com seria actualment. La imatge és creada al centre de nens desapareguts i víctimes d'abusos, amb seu als Estats Units.

7 de maig: La família de la petita fa públic un nou retrat robot del presumpte segrestador. Es tracta d'un home de nas gros i cara prima i picada de verola, el qual un testimoni assegura haver vist dues vegades en el complex residencial.

2010

18 de febrer: La justícia portuguesa dóna la raó als pares de Madeleine McCann i prohibeix la publicació del llibre de l'exinspector del cas Gonçalo Amaral, que els relaciona amb la suposada mort de la menor.

14 de desembre: Wikileaks, a través de "The Guardian" revela que la policia britànica va ajudar a desenvolupar proves contra els pares de Madeleine McCann durant la investigació sobre la desaparició de la nena. La informació se sap arran d'un comentari que va fer l'ambaixador britànic a Portugal a l'ambaixador nord-americà.

2011

18 de maig: La policia britànica anuncia que destinarà 30 detectius i milions de lliures per investigar el cas Madeleine McCann. La nova obertura de la investigació arriba després que els pares de la nena reclamessin, en una carta al primer ministre britànic, una revisió independent del cas, tancat l'any 2008.

2012

25 d'abril: Scotland Yard reconeix que treballa amb la hipòtesi que la nena estigui viva i difon una foto del que podria ser l'aspecte físic de la petita.

2013

6 de febrer: La policia britànica analitza l'ADN d'una nena que viu a Nova Zelanda i s'assembla molt a Madeleine. Els testimonis que asseguren haver vist a la petita són freqüents des de la seva desaparició. Les proves descarten, però que la nena sigui Madeleine.

4 de juliol: Scotland Yard presenta avenços de la seva investigació i afirma que "hi ha una possibilitat" que estigui viva. La nena tindria deu anys.

14 d'octubre: La premsa britànica publica dos retrats robot d'un home que la policia qualifica de "vital importància" en el cas. Es tracta dels esbossos d'un sospitós identificat per dues persones a Portugal la nit de la desaparició. Es tractaria d'un home blanc entre els 20 i els 40 anys, de cabells curts.

Anar al contingut