París

Síria i el Líban reprendran les relacions diplomàtiques, congelades des de fa tres anys

En les hores prèvies a la cimera de la Unió Mediterrània impulsada per Nicolas Sarkozy amb la idea d'acostar les dues riberes del Mediterrani, aquest dissabte ja s'han pogut veure els primers gestos de distensió entre Síria i el Líban. Els presidents de tots dos països, que han estat rebuts pel seu homòleg francès al palau de l'Elisi de París, han anunciat la intenció d'obrir les respectives ambaixades a Beirut i Damasc. El president sirià, Bashar el-Assad, també ha demanat a Sarkozy col·laboració per arribar a un acord de pau amb Israel. Feia tres anys que Síria i el Líban havien congelat relacions, arran de l'assassinat de l'exprimer ministre libanès, Rafiq Hariri, que es va atribuir al govern siri.

Actualitzat

La reunió amb el president sirià, Bashar el-Assad, ha servit per arrencar de Sarkozy el compromís que visitarà Damasc al setembre. El-Assad també ha demanat que França i els Estats Units s'impliquin en futures negociacions de pau directes amb Israel. De la seva part, el president francès li ha demanat que ajudi Occident en la crisi nuclear iraniana.

A la cimera de la Unió Mediterrània s'asseuran en una mateixa taula els representants del món àrab, tret de Líbia. El president egipci, Hosni Mubarak, ha estat el responsable d'aconseguir reunir enemics declarats com Israel i Síria, un sol fet que, segons Sarkozy, ja contribueix a la pau.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut