Siri Hustvedt i Paul Auster
Imatge d'arxiu de Siri Hustvedt i Paul Auster durant una visita a Xile (Flickr/Govern de Xile/CC BY 2.0)

Siri Hustvedt, sobre el càncer de Paul Auster: "Acompanyar-lo és una tasca d'amor"

L'escriptor ho va dir en una entrevista al febrer, però no ha sigut fins ara que ho ha explicat la novel·lista en una publicació a Instagram de la qual s'ha fet ressò la premsa internacional

Paul Auster té càncer des del desembre. La també escriptora Siri Hustvedt i dona del novel·lista de Nova Jersey ho ha explicat al seu compte d'Instagram: "He estat vivint en un lloc que he acabat anomenant Cancerlàndia (entesa com a terra del càncer)."

El mateix escriptor nord-americà ho havia dit al febrer en una entrevista a La Vanguardia. La major part de la conversació tractava sobre el seu darrer llibre publicat, "Un país banyat en sang" (Edicions 62), un assaig que parla del conflicte de la tinença d'armes que viu el país des de l'origen dels Estats Units fins als tirotejos massius actuals. Al final, però, Auster explicava: "He d'aconseguir que el meu cos estigui millor i sa." Tossia i afegia:

"Disculpi, avui no tinc bé el coll. Tinc un càncer i m'he de sotmetre tractament, així que no és el millor moment de la meva vida."

La declaració, en aquell moment, va passar desapercebuda, fins aquest dissabte, quan la seva dona, Siri Hustvedt, ha explicat que aquest era el motiu de la seva absència a les xarxes socials: "Al meu marit li van diagnosticar un càncer al desembre, després d'haver estat durant uns mesos malalt."

Hustvedt detalla que Austen està rebent tractament a l'hospital Sloan Kettering de Nova York

"El càncer és diferent per a cada persona que el té. Algunes persones sobreviuen i d'altres moren. Això ho sap tothom i viure a prop d'aquesta veritat canvia el teu dia a dia."

Ella reflexiona en el fet d'estar al costat d'una persona malalta de càncer: "La intimitat amb una altra persona no és només una experiència paral·lela, dues línies que es mouen en la mateixa direcció però no es creuen. S'assembla molt més a un diagrama de Venn dinàmic, on les parts superposades de dos cercles es mouen i canvien amb el temps."

"Un 'jo' i 'tu' en moviment que també és un 'nosaltres'."


A la imatge que acompanya el text s'hi veu la parella. L'escriptora diu que acompanyar el seu marit en aquesta "corda fluixa" és un "autèntic treball d'amor"

Un període en què expressa que s'ha d'intentar estar "prou a prop per sentir els esgotadors tractaments com a propis, però també prou a lluny per ser una autèntica ajuda":

"Crec que seria horrible estar sol a Cancerlàndia. Viure amb algú que té càncer i que està sent bombardejat amb quimioteràpia i immunoteràpia és una aventura d'unió i separació."

L'any passat, Daniel Auster, fill de Paul Auster, va morir d'una sobredosi. Tenia 44 anys i estava en llibertat sota fiança després que el 15 d'abril del 2022 fos detingut, acusat d'homicidi involuntari per la mort de la seva filla de deu mesos, també de sobredosi. 

ARXIVAT A:
CàncerEstats UnitsLiteratura
Anar al contingut