Madrid

S'investiguen gairebé 800 llistes electorals del País Basc i Navarra susceptibles d'impugnar-se

L'Advocacia de l'Estat analitza prop de 800 llistes electorals presentades al País Basc i Navarra susceptibles d'impugnació si es comprova que són continuadores de la il·legalitzada Batasuna. A principi de maig comunicarà quines proposa per impugnar. Per determinar aquests possibles vincles amb Batasuna s'estan estudiant les informacions de què disposa la policia així com diversos documents publicats a la premsa.

Actualitzat
Entre les llistes sospitoses n'hi ha 225 que corresponen a agrupacions presentades sota les sigles Abertzale Sozialistak més el nom del municipi per a les quals destacats membres de Batasuna van demanar una recollida de firmes. D'aquestes agrupacions, se n'han presentat al País Basc i també a Navarra.

Els ulls de l'Advocacia de l'Estat també estan posats sobre unes 300 llistes que pertanyen a diverses agrupacions amb sigles molt diverses per concórrer tant a les eleccions municipals com als territoris forals.

Una de les que genera més suspicàcies és la llista d'Acció Nacionalista Basca (ANB). Sota aquestes sigles s'investiguen 252 candidatures al País Basc i Navarra i per determinar si cal impugnar-les o no, seran vitals els informes elaborats per la policia i la Guàrdia Civil.

Justament aquests documents tampoc no representen una base sòlida per establir veredicte, ja que són contradictoris. És per això que el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha demanat al director general de la policia i la Guàrdia Civil que s'elabori un únic informe i es presenti abans de divendres el migdia.

Per la resta d'investigacions caldrà mirar-se amb lupa tant els informes policials com notícies publicades a la premsa. Tot plegat hauria de ser suficient per presentar les impugnacions els pròxims dies 2 i 3 de març, tal com marca el procediment electoral.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut