Cartells de protesta contra les agressions sexuals a Badalona (ACN/Mar Martí)

S'investiguen 8 agressions sexuals grupals a menors a Badalona dels últims 11 mesos

En un ple extraordinari, Badalona assegura que les violències masclistes "són un problema social de primer ordre"

RedaccióActualitzat

A Badalona creix la preocupació pels casos d'agressions sexuals que hi ha hagut els últims mesos. Fins ara se'n coneixien cinc, però els Mossos d'Esquadra n'investiguen 8 en els últims 11 mesos.

D'aquestes, tres van ser al centre comercial Màgic. També en aquest centre comercial, un noi ha denunciat una agressió d'un home adult.

L'última va ser l'agressió sexual en grup a una nena de 13 anys el dissabte 3 de juny, per part de sis adolescents, també menors d'edat. Els fets van passar a la platja de Badalona.

Justament arran d'aquest últim cas que s'ha conegut, l'Ajuntament ha fet un ple extraordinari: una sessió per condemnar aquests fets i per anunciar que el consistori es presentarà com a acusació popular.

Segons han informat en un comunicat, el consistori "rebutja i condemna" de forma unànime aquesta agressió sexual i totes les violències masclistes, que --han alertat-- és "un problema social de primer ordre":

"Malauradament, tornem a estar davant d'una nova agressió masclista que torna a posar de manifest que la violència sexual és una de les formes més greus de les violències masclistes, i per tant un component central del patriarcat. Les violències masclistes són una greu vulneració dels drets humans i un problema social de primer ordre."


El ple, que ha arrencat amb un minut de silenci, també ha servit per expressar el seu "suport, solidaritat i acompanyament a la víctima, als seus familiars i al seu entorn més proper".


Comissió de seguiment amb la Generalitat

El ple de l'Ajuntament ha coincidit amb una nova reunió de la comissió de seguiment que es fa d'aquests casos i que mantenen Ajuntament, Generalitat, Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra. En aquestes trobades, s'acorda com actuar.

Des dels barris, les entitats socials es queixen de la poca inversió en els darrers anys. Per exemple, denuncien el desmantellament del Consorci Badalona sud, que des del 2006 feia arribar inversió social als barris.

Una mobilització en contra de les agressions (ACN/Jordi Pujolar)

Ajuntament i Generalitat s'acusen mútuament en qüestions relatives al finançament. El govern defensa que té a punt un pla de 120.000 euros per fer un porta a porta per detectar necessitats de les famílies. L'Ajuntament els recrimina que hagin mantingut bloquejats, asseguren, 230.000 euros els dos últim anys.

David Torrents, regidor de Serveis Socials en funcions, assegura:

"La Generalitat no ha invertit socialment en barris determinats d'aquesta ciutat; (...) i d'aquí plora la criatura i hem de ser honestos i demanar disculpes i dir el que toca: la Generalitat de Catalunya ha d'invertir més en aquesta ciutat."

Xavier Godàs, director general d'Acció Cívica i Comunitària, ha respost: "Quan hi ha problemes de gestió i de caràcter convivencial el que convé és col·laborar, concretar els acords que hem signat de mutu acord, i desplegar el que hem definit que havíem de fer."

En aquest context, hi ha dades socials que preocupen, com el 50% d'absentisme escolar en l'etapa de secundària en barris com Sant Roc.

ARXIVAT A:
MenorsAgressió sexual
Anar al contingut