Urgencies de l'Hospital Vall d'Hebron
Urgencies de l'Hospital Vall d'Hebron

S'investiga si les lesions al nadó de Pineda són per una sacsejada, com diu el pare

La Generalitat i l'Ajuntament de Pineda de Mar es presentaran com a acusació particular

RedaccióActualitzat

El nadó de dos mesos suposadament maltractat pel seu pare continua ingressat a la Vall d'Hebron, estable dins la gravetat amb danys cerebrals compatibles amb una sacsejada. És el que, segons la defensa, va declarar el pare al jutge, en assegurar que el nadó, s'hauria quedat "com mort" i l'hauria sacsejat per veure si reacccionava, sense intenció de fer-li mal.

La mateixa lletrada explica que s'està investigant quina relació causa-efecte pot tenir l'actuació del pare amb l'estat del nen o bé si és conseqüència dels problemes de salut amb què va néixer la criatura i que van obligar a tenir-lo ingressat la primera setmana de vida.

Durant el desembre van portar-lo diversos cops al metge, però s'atribuïa el malestar a còlics. El nadó també va néixer amb problemes de coagulació.

Mentrestant, es continua investigant per saber si hi ha hagut negligències tant a nivell mèdic com de serveis socials. Es dubta de si el protocol per maltractaments es va activar quan tocava o massa tard.

Una infermera de l'Hospital del Calella va alertar els Serveis Socials, l'endemà de l'ingrés del nen, el dia 27 de desembre. Segons aquest protocol, aquest és el procediment que es fa quan es considera que es tracta d'un cas lleu o moderat.
 

 

No va ser fins que el nadó va tornar a l'hospital per segona vegada, uns dies més tard, i se'l va traslladar a la Vall d'Hebron, quan es va alertar la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) -que n'ha assumit la custòdia-, la Fiscalia de Menors i els Mossos d'Esquadra, tal com correspon als casos considerats greus.

Des de l'Associació Catalana per la Infància Maltractada s'insisteix en la necessitat de formar de manera adequada els professionals per detectar bé possibles casos. Ho ha explicat a "Els matins" de TV3 la presidenta de l'entitat, Carme Tello:

"Jo li puc assegurar que els nens i els nadons també emeten senyals de maltractament. Però si el  professional o la persona que en té cura no és capaç de veure ni escoltar, és molt fàcil que se't passi. Actualment, els protocols són bastant bons"

"Els professionals de primera línia necessiten tenir una formació específica, i això comença a les universitats"

Mentrestant, el jutge ha deixat el pare en llibertat provisional, acusat d'un delicte de lesions i maltractament. Se li ha retirat el passaport i ha de presentar-se setmanalment al jutjat. També se li ha dictat una ordre d'allunyament de 500 metres.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat s'ha personat aquest dilluns i com a acusació particular, mentre que a Pineda de Mar, al Maresme, on vivia la parella amb el nadó, els grups de l'Ajuntament també han decidit personar-se com a acusació.

 


Aquest vespre s'ha fet una concentració de rebuig al maltractament infantil davant de l'Ajuntament de Pineda de Mar.

 


 


 

 

ARXIVAT A:
MenorsPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut