Els especialistes de muntanya han rastrejat 1.500 hectàrees (@bomberscat)
Els especialistes de muntanya han rastrejat 1.500 hectàrees (@bomberscat)

S'intensifica la recerca dels desapareguts a Aigüestortes per la previsió de mal temps

Més de 40 persones treballen per terra i aire per trobar-los abans de divendres, quan es preveu un altre temporal de neu

Redacció/AgènciesActualitzat

Aquest matí s'ha reprès la recerca d'una parella de metges de 27 anys al Parc Nacional d'Aigüestortes, que va quedar interrompuda dimecres al vespre. Els Bombers de la Generalitat volen aprofitar el bon temps d'aquest dijous, abans que arribi el mal temps previst per a divendres.

En un tuit publicat a dos quarts de deu, expliquen que "la recerca se centrarà en les zones amb més acumulació de neu on es creu que podrien haver buscat aixopluc", i que per mirar de trobar la parella "s'utilitza la tècnica d'allaus amb sectors d'actuació més petits", amb el "suport dels mitjans aeris".

S'aplica aquesta tècnica dels desapareguts per allaus de neu perquè la nevada primerenca que va caure el cap de setmana i el vent han causat importants acumulacions de gruixos en diferents punts del parc.

En total, a l'operatiu de rescat hi treballen més de 40 efectius.

 

(@bomberscat)


Aquest dimecres, d'altra banda, el SEM ha posat un servei de suport psicològic a disposició dels familiars de les dues persones desaparegudes.

Aquest dimecres, 8 equips s'han centrat en aquesta tasca resseguint els senyals que donen els detectors dels punts on hi pot haver allaus per si hi ha algú enterrat o amagat a sota.

El cap del dispositiu dels Bombers, Manel Bosch, ha assenyalat que surten bastants punts però que de moment tots els indicis "són negatius".

En paral·lel es fa recerca amb mitjans aeris, que també són bàsics per pujar els equips i ressituar-los per acabar de pentinar els diferents sectors que s'estan resseguint.

Bosch ha assegurat que des de fa tres dies han repassat més de 1.500 hectàrees del parc nacional. En total hi ha tres mitjans aeris que fan una tasca important per detectar els avisadors de la gent enterrada per allaus des de l'aire.

Això permet als equips d'emergència ser "molt més àgils" per cobrir superfície, a part dels rastrejadors que també porten els efectius que van per terra.


El primer dia es va fer una recerca "ràpida i superficial", ha explicat Bosch, que ha afegit que dimarts ja va ser "més selectiva", sempre a partir dels indicis que es tenien sobre la darrera notícia de la parella, que va ser vista per darrera vegada a la sortida del refugi de Colomers per anar cap a Amitges.

Dimarts els equips d'emergència van fer tota la ruta dels Carros de Foc, que és la travessa que estaven fent els joves, i també van resseguir el sender del GR-11 i van ampliar la recerca cap als costats.

Aquest dimecres s'ha repetit el mateix patró, però de manera més extensiva als punts on hi pot haver allaus.

 

 

El dispositiu està format per especialistes de muntanya de diferents cossos. Hi ha efectius dels Bombers, dels Pompièrs d'Aran, de la Guàrdia Civil, dels Mossos d'Esquadra, els Agents Rurals i dels agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran. En total són 41 persones, amb tres helicòpters.

La previsió és treballar "intensament" fins aquest dijous per terra i aire, ja que es preveu que la meteorologia sigui favorable i així es pugui portar a terme la recerca.

L'objectiu és trobar els joves abans de divendres, ja que s'espera l'arribada d'un altre front que podria deixar entre 20 i 30 centímetres de neu nova a la zona i això "podria alentir encara més el rescat".

Els dos desapareguts són de Lleida i Sidamon. Estaven de vacances. Van deixar el cotxe a Prat de Pierró, a 1.600 metres. És l'últim punt on es pot deixar un vehicle particular dins el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La seva intenció era fer els Carros de Foc.

Divendres van enviar un whatsapp a la família per dir que havia canviat el temps, que començava a nevar i que volien tornar al cotxe. Des de llavors no se'n sap res més.

 

 


El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ocupa més de 100 quilòmetres quadrats entre les comarques del Pallars Sobirà, la Vall d'Aran i l'Alta Ribagorça.

Es tracta d'un espai molt visitat per turistes, muntanyencs i amants de la natura, i una de les rutes més conegudes és la dels Carros de Foc. Una ruta circular que uneix 9 refugis de muntanya i que, en principi, es triga entre 5 i 7 dies a completar.

ARXIVAT A:
BombersMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut