Una imatge de satèl·lit mostra edificis destruïts a tocar del Palau de Cultura, al centre de Severodonetsk
Una imatge de satèl·lit mostra edificis destruïts a tocar del Palau de Cultura, al centre de Severodonetsk
Ucraïna

S'intensifica el setge a Severodonetsk, el nou Mariúpol que decidirà el destí del Donbass

Després d'una setmana de cruentes batalles, fonts russes asseguren que han aconseguit arraconar les topes ucraïneses als afores de la ciutat

Carles Claret Vilaseca

En el 106è dia de guerra a Ucraïna el focus del conflicte bèl·lic continua centrat a Severodonetsk, a l'est del país, on hi ha fixada la frontissa per obrir la porta al control del Donbass.

La ciutat, des de fa dies, s'ha convertit en el nou Mariúpol, on les tropes de Kíiv resisteixen els embats russos, cada cop més intensos. La batalla hi continua, de manera cruenta, ja que, a l'enclavament de la regió de Lugansk, com corrobora Volodímir Zelenski, s'hi està decidint el destí de la regió.

El combat a Severodonetsk és "feroç, dels més difícils des del començament de la invasió russa", ha apuntat el president ucraïnès aquest dimecres al vespre. En l'habitual discurs nocturn, ha subratllat que la ciutat continua sent l'epicentre de la confrontació a la zona. "Hi defensem les nostres posicions i infligim pèrdues significatives a l'enemic".

Malgrat l'ànim de resistència de Zelenski, dilluns, Ucraïna ja semblava estar contra les cordes a Severodonetsk, malgrat que el Regne Unit va anunciar que els proporcionaria sistemes de coets de llarg abast per defensar-se de les envestides russes.

Paral·lelament, augmenta la preocupació del president pel bloqueig portuari que impedeix l'entrada de gra i aliments al país, motiu pel qual continua obert a asseure's amb Rússia per reiniciar les converses de pau.


Avenç rus

Per multiplicar la pressió sobre el país envaït, diumenge, el govern de Moscou havia activat un bombardeig de la capital ucraïnesa, que feia un mes que no patia atacs.

Les hostilitats han continuat des de principis de setmana. Aquest dijous, al Kremlin, Vladímir Putin commemora el 350 aniversari del naixement de Pere el Gran, l'emperador que va obrir "la finestra a Occident".

Una finestra que, paradoxalment, es va tancant des que Rússia va envair Ucraïna i creix el rebuig de bona part dels països europeus i augmenten les sancions i bloquejos per fer-la desistir de l'ofensiva militar.

Tot el contrari del que passa a Severodonetsk, on l'exèrcit rus ha obligat les tropes ucraïneses a replegar-se als afores de la ciutat, a l'espera que cessi la resistència i obtinguin el control absolut d'una urbs de poc més de 42 quilòmetres quadrats.

Vladímir Putin commemora aquest dijous a Moscou el 350 aniversari del naixement de Pere el Gran
Vladímir Putin commemora aquest dijous a Moscou el 350 aniversari del naixement de Pere el Gran (Reuters)

No obstant això, l'Estat Major General ucraïnès destaca la "reeixida" resistència de les seves tropes i va matisar que, tot i la força dels atacs, "l'enemic continua intentant fer forat en un intent de trobar els punts febles en la defensa de la ciutat".

Una visió totalment contrària a la dels batallons prorussos que relaten com els soldats ucraïnesos haurien abandonat l'aeroport de Severodonetsk per posar-se a recer en un bosc contigu.

 

Sloviansk: proper objectiu rus

Comptant que la ciutat caurà aviat, Rússia ja es prepara per continuar l'ofensiva cap a Sloviansk, a l'autoproclamada República Popular de Donetsk. Al sud, paral·lelament, manté posicions a les regions de Mikolaiv i Kherson per contenir els contraatacs d'Ucraïna.

Fonts russes i prorusses apunten que l'exèrcit ucraïnès estaria perdent pistonada en el conjunt del Donbasss després d'haver sofert "baixes importants" els darrers dies, especialment a Sviatohirsk.

Una refugiada en una escola de Severodonetsk  
Una refugiada en una escola de Severodonetsk (Reuters)

L'informe diari de les Forces Armades ucraïneses a Facebook precisa que, en les últimes hores, els russos han utilitzat morters, artilleria i llançacoets múltiples per consolidar posicions a la zona.

Des de Kriví Rih, la regió del sud-est d'Ucraïna limítrofa a les zones ocupades, Oleksandr Vílkul, responsable militar ucraïnès encarregat de frenar l'avanç de Rússia en un enclavament tan estratègic, ha conclòs a l'agència EFE que:

"La guerra a Ucraïna ha d'acabar al camp de batalla, recuperant la part del país ocupada per Rússia, abans que qualsevol sortida política"

Vilkul, que abans de militar va destacar com a dirigent polític, no és optimista. "No crec que tinguem cap altra opció que no impliqui alliberar els territoris ocupats. Necessitem l'ajuda d'Europa i dels Estats Units, perquè ens enviïn armes".

Vistos els precedents i els moviments militars russos de la darrera dècada, afegeix Vilkul, en un "guerra congelada" com la que s'està produint al conjunt del territori ucraïnès i les seves fronteres, encara que hi hagi pauses, "després d'un o dos anys, Rússia tornarà a atacar".

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut