La Generalitat ha fet una crida a ampliar el teletreball (ACN/Marta Casado Pla)
La Generalitat ha fet una crida a ampliar el teletreball (ACN/Marta Casado Pla)

Sindicats, patronals i Generalitat busquen fórmules per potenciar el teletreball

Durant aquesta setmana es poden concretar mesures per controlar el coronavirus en l'àmbit laboral

RedaccióActualitzat

Entre les mesures que recomana Salut per frenar la Covid, hi ha la potenciació del teletreball. I, de fet, aquest dilluns a la tarda, la Generalitat s'ha reunit amb sindicats i patronals per abordar la situació a Catalunya per tirar endavant mesures de control de la pandèmia en l'àmbit laboral.

No s'ha concretat cap mesura, però es podria fer al llarg d'aquesta setmana.

A la reunió, hi han assistit el vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani; la consellera de Salut, Alba Vergés; el secretari general de la UGT, Camil Ros; el de CCOO, Javier Pacheco, i els presidents de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i de Pimec, Josep González.

A la trobada s'ha analitzat la situació de la Covid-19 i s'ha exposat la necessitat de tirar endavant mesures per al control de la pandèmia, unes mesures que el Departament de Salut ha plantejat.

Aquestes mesures se seguiran concretant dimarts en les reunions que s'ha acordat convocar del Consell de Relacions Laborals i de la Comissió de Seguiment del Diàleg Social. També es convocarà una reunió ordinària del Consell del Diàleg Social.

De la mateixa manera també s'ha acordat reunions setmanals entre el Govern i els agents per fer seguiment de les mesures.

Ahir, diumenge, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va demanar ampliar el teletreball fins a recuperar els nivells de març i abril, i que les universitats facin les classes de manera virtual durant els pròxims 15 dies, davant l'empitjorament de les dades epidemiològiques.

El decret llei sobre el teletreball aprovat el 22 de setembre pel Consell de Ministres fixa que aquesta fórmula ha de ser voluntària i reversible.

A més, també estableix que són les empreses les que han de donar els mitjans als empleats per poder treballar des de casa i compensar-los les despeses.

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, va qualificar decret de "molt bàsic", i "podria haver estat més agosarat". Però va afirmar que "és bo" que la regulació del teletreball "quedi per escrit perquè dona seguretat jurídica". I sobretot, qualificava de positiu que hi hagi marge per a la negociació col·lectiva.

"Com que tenim plena confiança en els agents socials i econòmics del país, allò que demanem és que en la negociació col·lectiva s'afini bé, perquè sigui un dret i una oportunitat."

El decret que el regula el teletreball per a les situacions de normalitat està a punt d'entrar en vigor. La llei obliga empreses i treballadors a pactar abans de principis de gener les regles del joc i incloure-les al conveni. Ho hauran de fer abans del 13 de gener.

Les empreses en general hauran de regular les condicions al seu conveni o aplicar el del sector i seran d'obligat compliment per a tothom que teletreballi un trenta per cent de la seva jornada, o sigui, uns dos dies per setmana.

Ara mateix, poques empreses i pocs sectors tenen regulat en el seu conveni el teletreball. Unes quantes ja han decidit que optaran per fixar el teletreball com una pràctica habitual i voluntària; altres, la immensa majoria, encara s'ho estan pensant.

Mira aquest vídeo per saber les opinions de les empreses.


Amb el primer confinament, més enllà d'aspectes sanitaris, moltes empreses van veure que amb el teletreball podien retallar despeses externalitzant serveis. I per als treballadors, que podia suposar una oportunitat per escollir des d'on treballen.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Teletreball
Anar al contingut