Imatge de recurs d'uns alumnes catalans
La mesura afectaria, en principi, els infants que estudien als centres d'Infantil i Primària.
Barcelona

Sindicats, partits i Òmnium Cultural insten el govern a desobeir la sentència contra la immersió lingüística

Els sindicats de l'ensenyament públic, així com la FAPAES, que agrupa associacions de pares i mares d'alumnes, han demanat a la Generalitat que defensi l'actual model d'immersió lingüística a les escoles, malgrat la sentència que el rebutja. Mestres i professors han lamentat que la justícia catalana tombi un model "amb èxit" i que "es creïn problemes on no n'hi ha". També han carregat contra la sentència del TSJC Esquerra Republicana, ICV i Solidaritat Catalana per a la Independència, que han cridat el govern a la desobediència. El PSC ha anunciat que farà costat al govern en la defensa del sistema. Òmnium Cultural, una de les organitzacions de Som Escola, ha rebutjat la decisió judicial perquè considera que atempta contra la igualtat d'oportunitats.

Actualitzat
Després de fer-se pública la sentència, la futura candidata del PSC a les generals i actual ministra de Defensa, Carme Chacón, ha defensat el model d'immersió amb l'argument que "garanteix la cohesió social i lingüística al nostre país". "Els socialistes catalans defensem i defensarem el sistema educatiu d'immersió", ha subratllat.

Iniciativa per Catalunya
ha confiat que el model d'immersió no sigui "la moneda de canvi" del suport del PP als pressupostos de la Generalitat per al 2012 i ha exigit a CiU que garanteixi que el català continuï sent llengua vehicular a l'escola

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha demanat al govern que "mantingui i millori" la immersió lingüística i també "doni cobertura als professors" davant les pressions que puguin rebre per part d'alguns pares

Més contundent encara, el diputat de SI Alfons López Tena ha apostat per la "desobediència civil" i per mantenir "íntegrament" la immersió.

En declaracions al canal 3/24, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha afirmat que "el coneixement del català és una eina de cohesió social i assegura la igualtat d'oportunitats entre els joves". Casals ha assegurat que la sentència suposa "una persecució a la nostra llengua" i ha contraposat la sentència "a la legitimitat democràtica aprovada pel Parlament". Des de la plataforma Som Escola, a més, oferiran suport a les escoles "perquè, si cal, desobeeixin la llei".

Entre els sindicats i associacions de pares d'alumnes, la idea predominant és que la sentència posa en el punt de mira un model que a les escoles no està qüestionat.

La representat de la USTEC, Rosa Cañadell, ha afirmat que la sentència "busca problemes on no n'hi ha" i ha recordat que les proves fetes als alumnes demostren que el nivell de coneixement del castellà és semblant al d'alumnes d'altres autonomies.

La portaveu de CCOO, Montse Ros, ha destacat que el model té el consens de la societat catalana.

I el portaveu de la Fapaes, Pere Farriol, ha considerat una "barbaritat" la sentència i ha augurat que un canvi de model suposaria marginar els joves per qüestions d'idioma.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut