L'Hospitalet de Llobregat

Sindicats i govern espanyol acosten posicions per un gran pacte social contra la crisi

Els agents socials i el govern espanyol han recuperat el camí del diàleg amb la reforma de les pensions i es preparen per una nova setmana de converses, ara per tancar una mena de gran acord social per sortir de la crisi que inclou també la negociació col·lectiva. Un acord al qual podrien sumar-se formacions polítiques. El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, ha assegurat aquest dissabte que les converses estan ben encaminades, i ha justificat l'acord de les pensions. Diu que era el moment de donar confiança, també als mercats, i posar les condicions per tornar a generar creixement econòmic i llocs de treball.

Actualitzat
El líder de la UGT ha valorat per primera vegada en públic l'acord de les pensions aprofitant la seva intervenció en una assemblea d'afiliats de Seat, que es prepara per a les eleccions sindicals. Cándido Méndez ha volgut començar-la repartint elogis.

El primer, per al nou líder de la patronal, Joan Rossell. Ha destacat el seu "paper clau i discret" en la negociació i ha assegurat que amb l'anterior president, Gerardo Díaz Ferrán, "hagués estat impensable". El canvi a la cúpula de la CEOE ha estat bàsic, diu, per obrir un nou escenari de diàleg social.

Elogis també per al paper del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, per proposar una transaccional en el Pacte de Toledo, que és l'enganxall parlamentari amb aquest preacord.

Satisfets

El secretari general de la UGT ha defensat el preacord sobre les pensions i ha subratllat que l'acció dels sindicats ha aconseguit una reducció dels propòsits inicials del govern espanyol, que pretenia una única edat de jubilació, la dels 67 anys. Ara, en canvi, es preveu un interval d'edats de jubilació dels 63 als 67.

Més enllà de l'edat de jubilació, la gran reforma és l'ampliació del còmput d'anys que s'utilitza per calcular la pensió. Això vol dir, a la pràctica, menys diners. Méndez espera que, a la llarga, el creixement econòmic ho compensi i els futurs jubilats no hi surtin perdent.

Negociació col·lectiva oberta

Mentre es tanca un capítol, el de les pensions, se n'obre un altre, la reforma de la negociació col·lectiva. Patronal i sindicats ja han començat a parlar i, segons el líder de la UGT, les converses van per bon camí.

L'acord pot passar per la renúncia de la patronal a exigir començar de zero cada vegada que s'hagi de renegociar un conveni. A canvi, els sindicats acceptarien incloure als convenis la possibilitat d'acudir a arbitratges i mediacions en cas de conflicte laboral i evitar haver d'arribar al terreny judicial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut