Treballadors de Nissan sopant als voltants de la fàbrica de la Zona Franca
Treballadors de Nissan sopant als voltants de la fàbrica de la Zona Franca (ACN/Aina Martí)
Barcelona

Nissan i sindicats reprenen les negociacions amb la proposta de no tancar fins al 2021

La Moncloa demana a la multinacional japonesa que ajorni al màxim el tancament de les fàbriques de Catalunya per buscar projectes de reindustrialització

BarcelonaActualitzat

Últim dia de negociacions entre els treballadors i la direcció de Nissan sobre el futur de les fàbriques a Catalunya. La mediació entre Nissan i els sindicats es reprèn aquest divendres al matí després de la llarga jornada de dijous, que s'ha hagut d'interrompre de matinada per la indisposició de la mediadora del Departament de Treball.

Durant tot el dijous han estat reunits la direcció, els representants dels treballadors i les administracions en la setena mediació de l'ERO. Les posicions semblen més properes que mai i no es descarta que es pugui arribar a un acord, tot i que continua sent difícil.

Sobre la taula, la proposta de l'empresa d'allargar la data de tancament fins ben entrat el 2021 si els treballadors abandonen la vaga i tornen a la feina. Els sindicats volen, sobretot, garanties de continuïtat industrial per a les fàbriques catalanes i demanen que la multinacional japonesa retiri l'ERO, que afecta 2.525 treballadors de les plantes de la Zona Franca, Sant Andreu de la Barca i Montcada i Reixac.

 

De fet, la plantilla insisteix que no negociarà mentre l'empresa no retiri l'ERO, tal com resumia el representant de la CGT, Javier Turrillo.

"Si vol tornar a obrir, l'empresa haurà de negociar. Si es tanca en banda, demà podem anar tots els treballadors al carrer."

 

Miguel Ruiz, representant de SIGEN-USOC al comitè d'empresa, insisteix que un dels obstacles és el manteniment dels llocs de treball fins a la data de tancament.

"La nostra línia vermella és que garanteixin l'ocupació fins al cessament de l'activitat industrial de Nissan i ells diuen que no ho poden garantir."

 

El logo de Nissan a la planta de la Zona Franca
El logo de Nissan a la planta de la Zona Franca (ACN/Aina Martí)

 

Els sindicats creuen que les negociacions continuaran

Els representants dels treballadors que negocien l'ERO creuen que la negociació s'acabarà allargant encara que el període de consultes teòricament s'acabi aquest divendres. Fonts sindicals citades per l'agència Efe asseguren que ja hi ha hagut algunes aproximacions entre totes dues parts, tot i que l'ERO continua sent el principal escull.

Nissan no vol retirar l'expedient de regulació d'ocupació anunciat al maig perquè assegura que és el marc jurídic que dona validesa legal al procés negociador. Els sindicats, per la seva banda, pressionen la direcció perquè retiri aquest marc o, almenys, el deixi en suspens.

 

La Moncloa demana ajornar un any el tancament

La direcció de Nissan i els treballadors s'han reunit amb representants del Ministeri d'Indústria i del Departament d'Empresa per estudiar les opcions de reindustrialització.

El govern espanyol ha demanat a la multinacional japonesa que ajorni com a mínim fins al desembre de 2021 el tancament de les fàbriques de Catalunya, amb l'objectiu de donar més temps per buscar nous projectes industrials que permetin mantenir l'activitat i l'ocupació en aquestes plantes.

 

Alguns treballadors de Nissan esperen a fora de la fàbrica mentre sindicats i direcció negocien
Alguns treballadors de Nissan s'esperen a fora de la fàbrica mentre sindicats i direcció negocien (ACN/Aina Martí)

 

El secretari general d'Indústria, Raúl Blanco, que ha participat telemàticament en la reunió del matí entre direcció i sindicats, ha explicat que l'executiu està disposat a participar en la creació d'una taula de treball per a l'estudi de possibles opcions de reindustrialització de les plantes de Nissan, com reclamen els sindicats.

"Portem mesos treballant en la reindustrialització de les plantes, però cal que l'empresa ens doni un calendari raonable, que com a mínim el tancament fos el desembre del 2021."

Els últims dies de maig, Nissan va avançar que a finals d'any tancaria les plantes que té a la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, cosa que obriria una veritable crisi industrial a Catalunya. Més enllà dels 2.525 treballadors afectats per l'ERO, es calcula que el tancament de Nissan posa en perill 15.000 llocs treball de les empreses proveïdores.

 

 

 

 

Anar al contingut