Aquest divendres s'ha fet una roda de premsa davant del Departament de Salut per anunciar que els vuit sindicats se sumen a la vaga (ACN/Laura Fíguls)

Sindicats d'infermeres i d'auxiliars sanitaris s'afegeixen a la vaga de metges del gener

La convocatòria s'ha fixat per al 25 i 26 de gener i ara s'hi sumarien infermeres, auxiliars o farmacèutics de l'àmbit públic i privat

RedaccióActualitzat

La Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya, que agrupa vuit organitzacions minoritàries, s'afegeix a la vaga de dos dies que ha convocat el sindicat majoritari Metges de Catalunya (MC) per al 25 i el 26 de gener.

Això implicarà que també es mobilitzin infermeres, auxiliars d'infermeria, farmacèutics o administratius per reclamar millores en la sanitat pública. Des de la mesa sindical afirmen que estan topant amb la "inacció del govern" dins d'un "clima de tensió extrema dins del sector".

Un dels portaveus de la plataforma, Xavi Tarragó, ha advertit que el sistema sanitari català "està en fallida" i ha remarcat que es manté pel "sobreesforç" del personal, en forma d'hores extres i torns dobles.

La Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya està formada per vuit organismes que agrupen totes les categories professionals del sector.

En una roda de premsa, aquest divendres, representants de la mesa han demanat "unitat d'acció" davant de la "situació límit que viuen els professionals de la salut a Catalunya".

Entre les reivindicacions hi ha equiparar les condicions laborals del personal del sistema públic o establir ràtios adequades entre professionals i usuaris. També demanen que es planifiquin les places sanitàries per donar resposta a les jubilacions dels propers anys i a altres necessitats.

La versió del conseller de Salut

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha assegurat que el govern treballa intensament per arribar a acords "des del punt de vista de conveni col·lectiu".

"Creiem que la negociació i els convenis han d'ajudar a millorar les condicions no només econòmiques, sinó també laborals. En paral·lel, fem una aposta per reforçar l'activitat assistencial i els recursos necessaris. Tenim temps de donar-hi resposta."

I ha afegit: "En cap cas diria que és la nostra situació és semblant a la que han patit Madrid o altres comunitats. La realitat aquí és diferent i no arribarem a una situació de conflicte."


Una "mobilització històrica"

Metges de Catalunya vol que la protesta la facin els metges de tots els àmbits del sistema català de salut, amb l'ambició que sigui "una mobilització històrica" que es converteixi en "el motor de la reconstrucció del sistema."

El secretari general de MC, Xavier Lleonart, ja va advertir que les mobilitzacions poden allargar-se més de dos dies en cas que no s'arribi a cap acord amb el govern.

Dilluns passat, el sindicat Metges de Catalunya va convocar les mobilitzacions (ACN/Laura Fíguls)

Amb les noves incorporacions, la vaga guanya força. En concret, la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya està formada pels sindicats Infermeres de Catalunya, CATAC-CTS-IAC, CGT Alt Camp i Conca de Barberà, SAE, FTC-IAC, USOC, FAPIC i la Coordinadora Obrera Sindical (COS).

A més, es tracta de treballadors de centres i empreses sociosanitàries tant de l'àmbit públic com del privat. De moment, el sindicat majoritari d'Infermeria, Satse, no ha decidit si també s'hi sumarà. Tampoc no s'hi han sumat UGT ni CCOO.

El sindicat majoritari dels metges assegura que la situació és insostenible, amb problemes d'accés a alguns tractaments i llistes d'espera "inassumibles". També denuncia sobrecàrrega de feina, escassetat de metges i professionals sanitaris en general, i condicions laborals i salarials precàries.

Afirmen que han situat la protesta a diverses setmanes vista per tenir un termini de negociació ampli i, si s'arriba a una entesa, volen desconvocar-la.

Fa 10 dies, l'organització va portar 54.000 signatures al Parlament per demanar que es reverteixin les retallades i contractar més professionals

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut