Sindicat de la Guàrdia Civil: "L'ordre d'actuar l'1-O ve d'un càrrec polític"
 Juan Fernández, portaveu nacional de l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil

Sindicat de la Guàrdia Civil: "L'ordre d'actuar l'1-O ve d'un càrrec polític"

Juan Fernández, portaveu de l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil, critica la declaració al Suprem dels polítics responsables de l'actuació policial de l'1-O

RedaccióActualitzat

"No és raonable que Zoido", ministre de l'Interior, declari que "no recorda" el que va fer l'1 d'Octubre o "que digui que no sap res sobre qui va donar les ordres d'actuar o replegar-se" a les unitats. Així ho ha expressat Juan Fernández, portaveu nacional de l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil, l'associació majoritària a Espanya, en una entrevista a "Els Matins". "Això no pot ser", diu. 

"És un misteri i és inexplicable" que no se sàpiga qui va donar les ordres de replegar-se a les unitats. Segons el guàrdia civil, aquestes ordres no venen "d'una persona uniformada" i només pot tenir un "origen polític: el delegat del govern, el secretari d'estat de Seguretat o el ministre de l'Interior". "En casos extraordinaris com el de l'1-O, les forces de seguretat només actuen" seguint ordres de "qui ocupa les institucions: els polítics". 


Dispositiu "improvisat i ineficaç"

El guàrdia civil -de manera similar al que aquest dilluns van dir des del Sindicat Unificat de la Policia Nacional- considera que el dispositiu va ser "improvisat i ineficaç" i que la designació com a responsable de Pérez de los Cobos no va ser gaire encertada, "segurament haurien d'haver assignat una altra persona" i "s'haurien d'assumir responsabilitats polítiques més grans". 

 

Amb tot, Juan Fernández diu que el secretari d'estat de Seguretat, José Antonio Nieto, en la seva declaració davant del Suprem, sí que va donar unes explicacions més convincents sobre com es va desenvolupar el dispositiu. 


"Els mossos no van actuar amb lleialtat"

Pel que fa a l'actuació policial, Juan Fernández considera que va ser "congruent, proporcionada i oportuna". Segons el portaveu, les forces de seguretat tenien la responsabilitat de "mantenir la pròpia seguretat ciutadana davant dels tumults que s'estaven organitzant".  També considera que els "Mossos d'Esquadra no van actuar amb lleialtat", ja que la seva tasca va ser diferent de la que van desenvolupar Guàrdia Civil i Policia Nacional.

Amb tot, ja el 2 d'octubre, ja van dir que el "dispositiu havia fracassat" i "no havia causat l'efecte que buscaven", ja que l'acció de policies i guàrdies civils no podien parar el que estava succeint. 

Juan Fernández també ha refusat anomenar "càrregues" els moviments de les forces de seguretat. En comptes d'això, parla de "dispositiu". 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàGuàrdia CivilReferèndum 1-O
Anar al contingut