Els 52 col·legis de metges reclamen el cessament de Simón per "incapacitat manifesta"
Fernando Simón, en una de les múltiples compareixences públiques que ha protagonitzat els últims mesos (EFE)

Simón es disculpa pel comentari sexista sobre les infermeres: "Ho sento molt"

El director d'Alertes i Emergències Sanitàries afirma que no va "saber respondre de forma adequada davant d'una broma molt ximple"

Irene Vaqué ReigActualitzat

Disculpes de Fernando Simón davant de totes les "persones i col·lectius" que s'hagin sentit ofesos pel comentari sexista que va fer sobre les infermeres durant una conversa en streaming amb dos escaladors.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) s'ha referit al tema només començar la compareixença pública d'aquest dimarts per valorar la situació de la pandèmia a Espanya.

Simón ha deixat clar que el comentari no representa la seva manera de pensar:

"Davant d'una broma molt ximple, no vaig saber respondre de forma adequada. Demano disculpes a totes les persones i col·lectius als quals pogués molestar. Ho sento.

I ho sento gairebé més per mi, perquè després d'anys d'esforç per treure'm de sobre aquest bagatge de reflexos apresos, de frases fetes que no tenen res a veure amb la meva manera de pensar, queda clar que tinc molt camí per recórrer."


El director del CCAES ha afegit que ho sent "molt" i que intentarà "no cometre errors d'aquesta mena en cap altra ocasió". El Sindicat d'Infermeria en va demanar el cessament immediat i Simón ha respost que fa la feina tan bé com sap i que, mentre es consideri que pot ser útil al Sistema Nacional de Salut, continuarà "aportant-hi tot el que pugui".

 

Simón: "Hem de donar marge a les mesures"

Pel que fa a l'evolució de la pandèmia, Fernando Simón ha admès que les xifres són "molt altes" i que s'ha notat un increment de la pressió als hospitals i també de víctimes mortals.

L'ocupació de les UCI varia segons les comunitats autònomes, però Simón ha destacat que encara hi ha "marge d'interpretació" i que la majoria d'hospitals mantenen la major part de l'activitat programada. En general, tres de cada deu llits d'UCI estan ocupats per pacients de Covid, encara que la xifra varia molt segons la zona.  

Simón es disculpa pel comentari sexista sobre les infermeres: 'Ho sento molt'
Gent a la Diagonal de Barcelona aquest dimarts (EFE/Enric Fontcuberta)

 

"La situació està començant a ser crítica, però no estem en una situació equivalent a la que teníem amb ocupacions del 60% [a les UCI] al març i l'abril. Encara s'està fent molta activitat programada", ha afegit Simón, que és partidari de donar "marge a les mesures" per veure'n l'efecte en el nombre de contagis, abans d'ordenar restriccions tan contundents com un confinament domiciliari.  

A més, ha recordat que hi ha a espais convertibles en unitats de cures intensives que els hospitals encara no han activat. "Hem de valorar tots els factors abans de prendre decisions molt dràstiques", ha conclòs.

Les dades d'aquest dimarts del ministeri recullen 18.669 nous casos de Covid-19 notificats, 5.145 dels quals les últimes 24 hores. Això eleva a 1.259.3656 la xifra oficial de contagis. Pel que fa als morts, se situen en 36.495, 238 més que dilluns. L'ocupació de les UCI és del 29,1% i la incidència acumulada en els últims 14 dies és de 527 per cada 100.000 habitants.

A falta de les dades de Catalunya, que per segon dia consecutiu no ha pogut actualitzar les xifres, el País Basc és qui ha comunicat més contagis les últimes 24 hores, 932, seguit d'Aragó, amb 621.

ARXIVAT A:
Coronavirus Masclisme
Anar al contingut