Simón: "El problema no és la soca britànica, és el nostre comportament"
Simón afirma que "és l'hora de tornar a ser estrictes per controlar la pandèmia" (EFE/Chema Moya)

Simón: "El problema no és la soca britànica, és el nostre comportament"

El director d'Emergències i Alertes Sanitàries explica la pujada de casos per relaxament durant Nadal i avisa que les UCI continuaran saturades almenys 3 setmanes

Irene Vaqué ReigActualitzat

L'efecte de les vacances de Nadal s'està notant als hospitals i les UCI continuaran saturades com a mínim 3 setmanes més, segons ha advertit Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, aquest dilluns.

La incidència acumulada s'ha disparat 85 punts i és de 435 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies. "És la que teníem en plena segona onada, a l'octubre", ha remarcat.  

En una roda de premsa sense periodistes a la sala a causa del temporal de neu Filomena, Simón ha advertit que l'empitjorament de les dades de l'epidèmia de la Covid, com a mínim en el cas d'Espanya, s'ha d'atribuir a un relaxament de les mesures de prevenció durant Nadal, i no pas a la variant britànica del virus:

"L'evolució que veiem de cap de manera la podem atribuir a una variant del virus. És un problema que ve del comportament que hem tingut aquests dies. Hem passat unes vacances de Nadal potser millor del que podíem o hauríem d'haver passat i ara n'observem els resultats."

Simón ha afegit que l'impacte de la variant britànica és "marginal", si més no a Espanya. Segons les últimes dades, de divendres passat, a Espanya n'hi ha confirmats uns 70 casos, repartits en diferents comunitats autònomes, entre les quals Catalunya.
 

Almenys tres setmanes més amb les UCI congestionades

Simón: 'El problema no és la soca britànica, és el nostre comportament'
Trasllat d'un pacient a l'Hospital de Bellvitge aquest dilluns (EFE/Alejandro Garcia)

 

L'epidemiòleg ha pronosticat que costarà com a mínim tres setmanes reduir la pressió de la Covid als hospitals. "Durant 3 setmanes, les UCI continuaran saturades, hi haurà moltes més hospitalitzacions i augmentarà la letalitat", ha afirmat, al mateix temps que ha advertit que, si la gent no actua amb responsabilitat, doblegar la corba d'aquesta tercera onada podrà costar 4 o 5 setmanes.

Simón confia que l'escalada de contagis conscienciï la gent i que les restriccions vigents en molts llocs des del 7 de gener donin resultats les pròximes setmanes.

Descarta, però, que calgui aplicar un confinament domiciliari, amb l'argument que la corba de la segona onada es va poder doblegar sense aquesta mesura tan restrictiva.

Segons les dades el Ministeri de Sanitat, aquest dilluns s'han notificat 61.422 casos de Covid-19 durant aquest cap de setmana, 6.162 dels quals diagnosticats en 24 hores.

La xifra total de contagis s'enfila a 2.111.782 des del començament de la pandèmia, segons les estadístiques oficials.

La incidència acumulada dels darrers 14 dies per 100.000 habitants se situa en 435, per sobre dels 350 de divendres.

L'ocupació de les UCI ha pujat dos punts, fins al 26%, i als ingressos als hospitals han passat de 12,22 divendres al 13,7% d'aquest dilluns.

L'informe de Sanitat ha afegit aquest dilluns 401 defuncions al còmput oficial, en comparació amb les 199 de divendres. En 7 dies, han mort a Espanya 576 persones amb positiu de Covid. El total de víctimes mortals de la pandèmia a Espanya s'ha elevat fins a 52.275.

L'efecte de la vacunació es començarà a notar al març

Cal tenir en compte, a més, que l'efecte de les vacunes, que han començat a arribar a les residències i sanitaris, no es començarà a notar, segons Simón, fins a finals de febrer o principis de març. "Voldrà dir que hi continuarà havent transmissió, però no serà tan ràpida", ha matisat.

Simón atribueix a un Nadal 'millor del que podíem passar' l'escalada de contagis
Vacunació contra la Covid a l'Hospital de Sant Pau (EFE/Marta Pérez)


Simón ha explicat que, segons les dades d'aquest 11 de gener, s'han administrat a Espanya 381.565 vacunes, que suposen el 51% de les dosis rebudes.

El director d'Alertes i Emergències Sanitàries ha afegit que no els consta que hi hagi vacunes que s'hagi fet malbé i ha relativitzat l'efecte que hagi pogut tenir el Filomena en les vacunacions, amb l'argument que no cal que la gent es desplaci als centres sanitaris per rebre la vacuna.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut