El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón (EFE / Kiko Huesca)

Simón augura més brots a Lleida perquè la campanya de la fruita "no es pot aturar"

El dia que s'ha confirmat un altre brot al Segrià, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries s'ha mostrat optimista sobre l'evolució de la malaltia a Lleida

Actualitzat

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha pronosticat que al llarg de l'estiu poden sorgir nous brots de coronavirus entre treballadors d'empreses hortofructícoles perquè la campanya de la fruita, com a servei essencial lligat a l'alimentació, ha de continuar.

En la roda de premsa d'aquest dijous, Simón ha assegurat que "és molt probable" que en les empreses de fruita i verdura, on s'han originat la majoria dels focus de Lleida i l'Aragó, en vagin sortint al llarg de "tot l'estiu, fins al setembre o fins i tot l'octubre":

"La campanya de la fruita seguirà i podria passar que hi hagués algun brotet més."

 

 

El de les comarques de Lleida és el brot que preocupa més el ministeri de Sanitat dels 73 que hi ha actualment actius a Espanya. Simón ha remarcat que, a diferència de l'Aragó, al Segrià sí que hi ha "un cert grau de transmissió comunitària" del virus, encara que és "petit". De tota manera, Simón s'ha mostrat optimista sobre l'evolució del rebrot a Lleida, que ha dit que "no està creixent" i que fa la sensació que les mesures que s'han pres fins ara estan funcionant, tot i que cal esperar un parell de dies per confirmar que no hi ha noves transmissions:

"Si està controlat? No ho sabem. Probablement continuaran sortint casos associats al brot i demà o demà passat sabrem si aquests casos van baixant o no. Sí que hi ha alguns indicis que sí que va bé, però cal anar amb molta cura."

Simón ha dubtat que un confinament domiciliari de la població pugui tenir "un impacte més gran" que l'actual a l'hora de controlar el brot. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha destacat que el confinament perimetral del Segrià ha estat "molt important" i "valent".

Preguntat sobre si cal emprendre confinaments domiciliaris per frenar l'expansió del virus, Simón ha dit que el preocupen sobretot "les persones que no han pogut menjar" i ha posat l'èmfasi en el cas dels temporers, que ha dit que són treballadors "que viuen dia a dia":

"Són mesures amb un impacte socioeconòmic molt important: a moltíssimes llars espanyoles, l'impacte no ha estat que persones del meu nivell socioeconòmic no hagin fet esport o no han fet negocis, sinó que són persones que han perdut la feina, que han hagut d'acudir a la beneficència per poder menjar."

 

 

16è brot al Segrià

D'altra banda, aquest dijous s'ha detectat un altre brot al Segrià, el que fa 16 en les últimes setmanes, amb sis positius. El focus del brot és una empresa de fruita del municipi de la Portella.

En total, 12 dels 16 brots del Segrià es concentren en empreses hortofructícoles. La resta són en dues residències de gent gran, un alberg i un edifici del centre de Lleida.

Aquest dijous, s'ha notificat el primer mort per Covid-19 al Segrià des del rebrot i s'han registrat 46 positius nous. Des de l'inici de la pandèmia, a la comarca hi ha hagut 2.694 casos positius de coronavirus, dels quals 137 han mort. Actualment, hi ha 82 persones hospitalitzades.

 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón
Exterior de l'ambulatori d'Aitona, al Segrià (ACN / Albert Lijarcio)

 

Aquest dijous també s'han conegut un brot a les Terres de l'Ebre, un a la ciutat de Tarragona i un entre el personal del Reial Club de Polo de Barcelona, que ha obligat a tancar el casal d'estiu de l'entitat.

D'altra banda, metges de l'ambulatori de Vilassar de Dalt han efectuat proves PCR, de les quals encara no se'n sap el resultat, a una desena de joves amb febre i diarrea després d'haver participat fa uns dies en una festa a la platja amb una seixantena de persones més. 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut