La directora de la fundació, Sílvia Omedes, observant una de les fotografies que es poden veure a l'exposició sobre Dalí de Cadaqués, aquest 20…
La directora de la fundació, Sílvia Omedes, observant una de les fotografies que es poden veure a l'exposició sobre Dalí de Cadaqués, aquest 20 de setembre del 2019. (Horitzontal)

Sílvia Omedes, sobre l'exposició de Dalí: "Hi ha el gran personatge però també la part més íntima. Són petites joies"

ACN Cadaqués.-El fotògraf francès Jacques Léonard va fer tres reportatges fotogràfics a Salvador Dalí. Als dos genis, un de la imatge i l'altre de la pintura, els unia una estreta amistat i una complicitat que traspassava l'objectiu. Ara l'exposició 'Salvador Dalí. Jacques Léonard', inclosa a la programació del Festival Internacional de Fotografia in Cadaqués, recull aquesta relació a través de 14 instantànies, moltes d'elles inèdites, que mostren la cara i la creu de l'artista. "Hi ha retrats on es pot veure el gran personatge però també un Dalí més íntim, més relaxat. Són petites joies", assegura la directora de la Fundació Photographic Social Vision i que representa l'arxiu fotogràfic jacques Léonard, Sílvia Omedes. Les fotografies -que són còpies de les originals- es podran adquirir com a peces de col·leccionista per 1.000 euros cadascuna. El director del Festival, Valmont Achalme, diu que la intenció és donar una "visió sobre Dalí" a través dels fotògrafs que el van retratar i persones del seu "entorn".

La Fundació Photographic Social Vision ha organitzat a la Galeria Oda de Cadaqués (Alt Empordà) 'Salvador Dalí. Jacques Léonard', una mostra amb fotografies, algunes inèdites, captades pel fotògraf francès. L'exposició, que es podrà visitar des d'avui i fins al 29 de setembre, forma part de la programació de la tercera edició del Festival Internacional de Fotografia in Cadaqués. En ella, s'hi poden veure tres reportatges fotogràfics que l'artista va fer a Dalí al llarg de tres dècades. El primer publicat a Revista l'any 55, el segon a La Gaceta l'any 1957 i l'últim del 63, que probablement no es van arribar a publicar mai. Les imatges són fruït d'una tasca d'investigació de la Fundació, que representa l'arxiu del fotògraf francès, i que han permès posar al descobert aquests retrats que, no només mostren la amistat i complicitat que unia els dos artistes, sinó també les dues facetes de Dalí. "S'hi pot veure un Dalí amb el seu gran personatge però també una sèrie de retrats íntims, on relaxat, es mostra tal i com era. Més humanament", detalla Omedes. La directora de la fundació destaca, a més, que es tracta "de petites joies" que els satisfà molt poder presentar en un festival de "prestigi" com el Cadaqués. Peces per a col·leccionistesEl director del Festival, Valmont Achalme, diu que Cadaqués va ser el poble de Dalí i que el seu objectiu és mostrar l'artista a través de diversos fotògrafs que el van retratar. Entre ells Leónard, que amb les seves instantànies permet veure quelcom pot habitual: "les dues cares" del geni. Achalme destaca a més que les fotografies que es podran veure a les diferents exposicions del festival es podran comprar. "Són peces per a col·leccionistes", detalla. Les de Dalí fetes per Leónard es podran adquirir per un preu de 1.000 euros cadascuna. Conegut per retratar la comunitat gitanaLéonard, nascut a París l'any 1909, va ser conegut internacionalment per la seva fascinació per la cultura gitana. Fill d'una acomodada família francesa, es va casar amb Rosario Amaya, una gitana catalana del barri de Montjuïc. Aquesta unió va portar al fotògraf a construir un retrat "intimista" sobre la comunitat de la perifèria de Barcelona.La fundació que representa l'arxiu del fotògraf, però, remarca que compta amb centenars de negatius i copies vintage de principis dels 40 i fins als 70, i que ha estat heretat pels seus fills Santi i Álex Léonard. El seu objectiu és donar a conèixer l'obra de l'artista i, per això, estan treballant en la creació d'un lloc web on es posarà a l'abast de tothom el seu llegat. D'altra banda, el festival de fotografia comptarà amb la participació de 25 artistes d'arreu del món que durant deu dies exposaran les seves obres en diferents espais del municipi.

Anar al contingut