Silenci a "L'últim concert?": la protesta per reivindicar la música en directe

42 sales de Catalunya i 25 de la resta de l'Estat han denunciat la situació extrema que viuen amb les sales tancades des de fa mesos

Actualitzat

El silenci a les sales de concerts de Catalunya ha estat una altra forma de protesta de cantants i músics, que han fet l'acció anomenada "L'últim concert?". Amb interrogació per fer evident el seu futur incert. Callant i no cantant han volgut denunciar la situació extrema que viuen amb les sales clausurades des de fa mesos, a causa de la pandèmia per la Covid-19.

A la Sala Apolo de Barcelona, artistes com Núria Graham, Amaia, La Casa Azul, Pau Vallvé o Joan Colomo van sortir a l'escenari i es van quedar palplantats sense fer res. Veient la sala buida, la performance va continuar amb els artistes intentant tocar o cantar però sense arribar a aconseguir-ho i van acabar deixant l'escenari tan buit com la platea de públic. Graham no s'imagina un país sense música.

"No, no m'ho puc imaginar. Em puc imaginar una imatge molt trista, un país on no hi haurà llocs per tocar. Ara hi haurà moltes bandes que hauran gravat discos i no hi haurà llocs on anar a tocar si aquestes sales no s'obren i no es cuida tot el teixit."

 

El cantant Artur Estrada, des de la Sala Vol del Poblenou, a Barcelona, defineix els locals de concerts com un termòmetre de la vitalitat d'un poble:

"Se m'acut que les sales són una mica com els mercats per a les ciutats, expliquen la ciutat i com és la seva gent. Animem les institucions que actuïn."

A la Mirona de Salt, el cantautor Albert Pla va intentar cantar però no li sortia la veu.

 

I Els Amics de les Arts o els Stay Homas van fer una seguda de protesta també silenciosos. Els de la Sidecar de Barcelona van organitzar una cua llarga al carrer per entrar al local. El primer, Josele Santiago, de Los Enemigos, picava fort a la porta demanant que l'obrissin però va ser inútil.

 

 

Tot plegat, volia reflectir la sensació de buidor que es viu a tots els escenaris quan no hi ha música en directe. Si no hi ha música, els artistes i professionals de les sales malviuen al límit, tal com insisteix a denunciar Carmen Zapata, gerent de l'Associació de Sales de Concert:

"Aquest és el cap de cartell: el silenci que tindrem a totes les sales de concerts si no es posen les mesures adients perquè això no passi, perquè no tanquin totes les persianes d'aquí un mes, que és la data límit que es plantegen el 90% de sales de tot Catalunya i de tot l'Estat."

El sector lamenta que les suposades filtracions del pla de desescalada endarrereixin l'obertura de les sales. Remarquen la incertesa que els genera la falta de confirmació sobre els aforaments, i si només farà factible obrir les sales més petites.

 

La protesta s'ha fet a 42 sales de Catalunya i 25 de la resta de l'Estat. Entre d'altres, la Sala Apolo, Razzmatazz, Luz de Gas, Meteoro, Tablao Cordobés, Sidecar, Bóveda, Salamandra, Els Pagesos, La Mirona, Cafè del Teatre, Sala Zero, Stroika, Red Star, Mariscal, L'Alternativa, Sunset Jazz Club o Voilà. "L'últim Concert?" s'ha pogut seguir per internet a través de la web, des d'una seixantena de sales de música en directe.

ARXIVAT A:
CulturaMúsicaCovid-19DesescaladaConfinament Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut