La contenció física per part dels agents ha de ser l'últim recurs

Policies i sanitaris signen un protocol per atendre persones que estiguin fora de si

Cada dia, a Barcelona, s'atenen una mitjana de quatre persones amb aquest estat d'agitació, que pot derivar en una aturada cardíaca

Actualitzat

La Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) signen un protocol d'actuació per atendre persones que estiguin fora de si. Cada dia, a Barcelona, s'atenen quatre persones sota aquest estat d'agitació.

La conducta alterada i imprevisible pot arribar a ser violenta, però els agents de la Guàrdia Urbana especialistes a reduir persones fora de si ja ho saben i els tracten com a pacients amb problemes.

 

 

Per Jesús Cabañas, cap territorial del SEM, cal coordinar tots els dispositius.

"És important posar-se en contacte amb l'hospital perquè tinguin constància que els pot arribar algú al servei d'urgències que hauran d'atendre."

Tant si té origen psiquiàtric com qualsevol altre motiu, com ara les drogues o fins i tot un accident de trànsit, si cal reduir l'individu, és una actuació delicada. Si no es fa correctament, pot derivar en una situació de risc, com una aturada cardíaca.

El consens a l'hora d'actuar és una de les novetats que marca el protocol que han signat la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques.

 

 

El procediment consensuat especifica que la contenció física ha de ser l'últim recurs, en cas que hagin fallat l'actuació verbal i la farmacològica voluntària. Cal reduir l'estrès de manera ràpida i segura.

Per minimitzar riscos, cal evitar els cops, el coll i la posició de bocaterrosa. Segons Gil Garcia, agent de la Guàrdia Urbana, cal actuar amb compte.

"Cal fer-ho sense compressió toràcica sostinguda en el temps -assegura-, perquè això genera molt estrès, i intentant controlar les extremitats sempre que es pugui."

L'atenció sanitària ha de ser immediata i l'actuació ha d'estar coordinada i supervisada per un metge.

 

 

Hi ha, però, una excepció a l'hora d'aplicar el protocol, segons Josep Saumell, intendent dels Mossos d'Esquadra.

"El procediment està dissenyat per quan una persona no va armada, o no és un perill per a ell o per a una tercera persona. A partir d'aquí, hi ha altres recursos que podem fer servir per neutralitzar la persona en qüestió."


És el cas de l'home que fa dos dies va tenir un brot psicòtic al seu pis de Barcelona i que, armat amb un ganivet, va ferir dos agents.

Els Mossos el van reduir amb una pistola Taser d'electroxoc.

ARXIVAT A:
Policia Nacional
Anar al contingut