El Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans incorpora cada any noves paraules

"Sidral", "cis" i més de 10 expressions amb "collons", entre les 640 novetats del diccionari

El DIEC incorpora 21 paraules, en modifica més de 600 i inclou 70 locucions
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Català

Des d'ara, ja no obviarem el diccionari si fem servir "afer" en el sentit de relació amorosa, si diem d'una persona que és "ocurrent" per manifestar que té enginy i gràcia o si parlem d'una situació que "pinta" malament. 

Tampoc si un tema ens enganxa "amb els pixats al ventre", si un lloc està "fet un fàstic" o si una persona "té ous" o "té estómac". 

El DIEC, el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, ha incorporat 21 paraules noves i n'ha modificat més de 600.

Els experts hi han inclòs "negacionisme", el neologisme de l'any 2021 escollit per votació popular.

També altres mots com "feminicidi" ("crim de qui mata deliberadament una dona per raons de gènere, o de qui la indueix al suïcidi com a conseqüència de la pressió i la violència exercides sobre ella"); "trans", com a sinònim de transgènere o transsexual, o "cisgènere" o "cis" ("que s'identifica amb el gènere que li fou assignat en néixer d'acord amb el seu aparell reproductor").

"Aplicació", com a "Conjunt de programes informàtics que desenvolupen tasques específiques en un dispositiu electrònic"; "sidral", per definir una "situació de molt de desordre, soroll i confusió", o "tapaboques", per referir-se a "peça de roba en forma de tub que s'usa com a abrigall del coll i de la boca" han entrat igualment al DIEC. 

En alguns casos, es modifica la definició. És el cas de "lesbofòbia" ("aversió al lesbianisme o a les lesbianes"), on ara es fa constar a més a més que "sovint es manifesta amb una actitud discriminatòria".

O "bruixa", que en la definició anterior recollia, com una accepció, que era una "dona vella, lletja, dolenta" mentre que ara hi diu "dona dolenta, de mala intenció o de conducta sospitosa, dit sovint despectivament". 

Entren al diccionari més expressions col·loquials

D'entre les 70 locucions que ara formen part del diccionari normatiu, moltes pertanyen al registre col·loquial, com les esmentades al segon paràgraf i altres com "importar un rave", "anar d'un pèl" o "de merda", en el sentit de "digne del més gran menyspreu". Per exemple, ser un egoista "de merda". 

En el cas de "collons", el diccionari amplia extensament la definició i hi incorpora expressions com "agafar algú pels collons", "estar fins als collons d'algú o alguna cosa", "i un colló" o "i un colló de mico", "tenir els collons plens" o "tenir els collons ben posats", "per collons", "un colló" com a sinònim de "molt" o "tenir collons" no només en el sentit de tenir coratge o barra, sinó en el d'"una cosa, ésser desconcertant i de mal tolerar", com ara: "Té collons que em diguin que encara he d'estar-ne content". 

L'actualització del 2022 de la versió en línia del Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans s'ha presentat aquest dilluns a l'IEC, en un acte en què han intervingut Mercè Lorente, secretària de la Secció Filològica (SF) i membre de la Comissió de Lexicografia, i Magí Camps i Màrius Serra, membres de la SF.

La llista de tots els canvis introduïts en aquesta actualització es pot consultar a la pàgina "Actualitzacions" del web del diccionari.

ARXIVAT A:
Català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut