Si hi ha brot de Covid a la tardor, el confinament no serà per a tothom

Qui s'hauria de confinar són les persones més vulnerables, com la gent gran o qui tingui patologies prèvies

Marta Arrufat i TrigàsActualitzat

El confinament ha estat clau per aturar la transmissió del virus, però les conseqüències econòmiques, socials i per al sistema de salut --que tard o d'hora acabaran repercutint en la salut de les persones-- encara estan per avaluar.

Si hi ha un brot descontrolat i virulent com el que acabem de passar, que segons les previsions del Departament del Salut podria començar a l'octubre, es vol evitar tornar a aquestes mesures tan dràstiques, com un confinament total, com explica Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut:

"En aquell moment no té per què produir-se un confinament total, però sí que s'haurà d'activar específicament sobre usuaris de més risc."

I aquests usuaris que s'haurien de confinar són les persones més vulnerables davant d'aquest virus: les persones grans o amb patologies prèvies.

Les dades de mortalitat durant la pandèmia confirmen que un 88% de les morts per coronavirus són persones de més de 70 anys. A l'inici de la pandèmia es pensava que eren els infants els grans disseminadors d'aquest coronavirus, com ho són amb altres virus, però ara els últims estudis apunten ben al contrari. Amb l'objectiu de no aturar el país, es vol evitar el confinament de tota la població.

"I l'altra gent no vol dir que pugui estar absolutament desprotegida o fent vida absolutament normal, no."

Hi ha altres mesures que es podrien recuperar per reduir aglomeracions, com s'ha fet amb la restricció en determinats espais i de mobilitat, però a casa es demanaria que s'hi quedessin les persones de més risc.

Els epidemiòlegs ho consideren una bona opció, abans de tornar a la situació de fa dos mesos, com Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia del Vall Hebron, o Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic.

Campins: "Són les que han patit més l'impacte de la malaltia i, per tant, evitar el contacte d'aquestes persones amb la resta de la població també seria una estratègia a tenir en compte."

Trilla: "Veient que aquests són els que més emmalalteixen i més greu ho passen, doncs abans de tancar-nos tots, davant una situació realment més complexa, es podria intentar fer això."

Cal veure si això voldria dir tornar a tancar les residències, els espais més fràgils en tota aquesta pandèmia i que caldria protegir especialment en cas de nova onada; tant els residents el personal. A la resta de persones vulnerables se'ls demanaria que, en la mesura que poguessin, tornessin a confinar-se.

Adrià Comella, directora del Servei Català de la Salut:

"La necessitat d'un consell clínic que els digui: 'Atenció: tu ets una persona de més risc, i per tant en la mesura que puguis comença a activar el teletreball, si estàs jubilat extrema les teves mesures de precaució, de distància social i veiem com va evolucionant.'"

Allò òptim seria que no s'arribi a un descontrol del virus que obligui a imposar cap tipus de confinament per a ningú, però això dependrà bàsicament de dos factors: que la població actuï de forma responsable i continuï mantenint certes mesures com la distància física, l'ús de mascareta i el rentat de mans.

Però sobretot que el sistema estigui realment preparat per fer la detecció precoç de casos, i la localització i el seguiment de la quarantena dels contactes de l'afectat.

De moment, la primària ha assumit fer les proves PCR. S'estan fent en els temps estimats, i s'està a l'espera que surtin al mercat proves més ràpides i amb la mateixa fiabilitat. Després és l'Agència de Salut Pública, juntament amb l'atenció primària, que localitza als contactes d'aquest positiu, d'almenys dos dies abans dels primers símptomes. També s'ocupa d'avisar-los i fer el seguiment als 7 i als 14 dies per veure si comença alguna simptomatologia. De moment se n'encarreguen des d'una unitat del 061, amb un polèmic contracte amb Ferrovial.

Tot és un engranatge que ha de funcionar per mantenir l'expansió del virus sota control. Però si es comença a perdre la pista dels contagis, és la Xarxa de Vigilància Epidemiològica que haurà d'avisar per començar a prendre noves mesures, perquè quan el sistema no pot assumir aquest control, el virus ja ha demostrat que és capaç d'escampar-se ràpidament.

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut