Una dona esternudant i tapant-se el nas amb un mocador
El constipat té símptomes pitjors si et sents sol

Si et constipes, busca companyia per curar-te

Una recerca feta als Estats Units assenyala que un refredat costa més de curar i té pitjors símptomes si qui el pateix està sol

Xavier DuranActualitzat

Estar sol perjudica la salut, segons diversos estudis. Però, com podem establir si empitjora els símptomes d'una malaltia concreta? Un equip liderat per Angie S. LeRoy, de les universitats de Houston i de Rice, ho ha assajat amb el refredat comú.

Els investigadors, que han publicat els seus resultats a la revista "Health Psychology", de l'Associació Americana de Psicologia, van reclutar 159 persones solteres d'entre 18 i 55 anys. Més de la meitat -vora el 60%- eren homes. Se'ls va avaluar la salut física i psicològica i se'ls van administrar per via nasal unes gotes que contenien el virus del refredat comú. Després, van estar en quarantena durant cinc dies en unes habitacions d'hotel.

Els resultats es van ajustar perquè factors com gènere, edat o estat depressiu no esbiaxessin les conclusions. Es va observar que les persones que se sentien més soles no tenien més risc de patir un refredat que la resta. Però també es va constatar que entre els que acabaven malalts -el 75% de la mostra-, els que se sentien més sols tenien pitjors símptomes.

Diversos estudis assenyalen que la solitud és un factor de risc pel que a fa a la mortalitat i que aquesta relació es manté fins i tot si els resultats s'ajusten considerant altres factors de risc, com sedentarisme, tabaquisme, edat o sexe. La novetat d'aquest estudi és que s'ha plantejat per un grup determinat i controlat i amb una malaltia concreta.

Els autors reconeixen que l'estudi, tot i així, té limitacions. Per exemple, caldria veure si la solitud no és el factor principal, sinó que hi ha una relació indirecta. Les persones aïllades, per exemple, afirmen que el seu son té menys qualitat i aquest podria ser un dels factors realment determinants. Per això, afirmen que calen més estudis, tot i que el seu suggereix que hi ha un lligam entre el sentiment de solitud -no la solitud en si- i els símptomes d'algunes malalties. I que tenir-ho en compte ajudaria els treballadors de la salut a comprendre millor els pacients.

Anar al contingut