Si el tancament a Wuhan no s'allarga hi podria haver un segon brot del virus a l'agost
El confinament a Wuhan i altres llocs s'hauria d'aixecar de forma gradual

Si el tancament a Wuhan no s'allarga hi podria haver un segon brot del virus a l'agost

Un model matemàtic alerta del perill d'aixecar les mesures restrictives a primers d'abril i de cop

Xavier DuranActualitzat

El tancament d'escoles i llocs de treball a Wuhan ha tingut un paper essencial per contenir el coronavirus. Però si les mesures s'aixequen ara de cop, hi hauria un rebrot i a finals d'agost arribaria una altra onada de casos.

Així ho preveu un estudi basat en models matemàtics que es publica a The Lancet Public Health. L'ha fet un equip d'investigadors britànics dirigit per Kiesha Prem, de la Facultat d'Higiene i Medicina Tropical de Londres.

Els investigadors van analitzar tres possibles escenaris: no fer tancament ni fer les vacances escolars i laborals, aixecar el tancament i fer vacances o, finalment, establir mesures estrictes de tancament i distanciament.

La conclusió és que aquesta tercera opció, la que es va adoptar, va permetre contenir l'expansió del virus i va donar temps als serveis de salut de preparar-se per a l'augment progressiu del nombre de malalts.

Però l'estudi també conclou que si les mesures s'aixequen ara i de cop, hi haurà un rebrot a finals d'agost. Per això, Kiesha Prem fa aquest advertiment:

"La ciutat necessita ara ser realment curosa per evitar aixecar prematurament les mesures de distanciament físic, perquè això pot conduir abans a un segon pic de casos."

La prohibició de viatjar a la província de Hubei es va aixecar dimecres. L'excepció és Wuhan, on el confinament acabarà el 8 d'abril. Si les mesures es mantenen fins a l'abril i s'aixequen de forma gradual, el pic arribaria a finals d'octubre, amb prou temps per preparar els servies sanitaris.

Aplicable a altres països

Els autors reconeixen que el seu estudi té limitacions, perquè hi ha encara moltes incerteses. Però la seva recomanació és clara: no aixecar de cop ni ara mateix les restriccions. Si no, es tornarien a sobrecarregar els serveis de salut.

Yang Liu, coautor de la recerca, admet que no poden estar segurs que els seus resultats siguin els mateixos aplicats a altres països, però creu molt probable que sí:

"Les mesures de distanciament són molt útils i hem d'ajustar acuradament l'aixecament per evitar onades d'infeccions successives quan treballadors i estudiants tornin a les seves rutines habituals."

Expressa la mateixa opinió Tim Colbourn, de la University College de Londres, en un comentari que acompanya l'article. Considera que l'estudi és crucial per a polítics de tot arreu:

"Els nous model específics d'un país per al COVID-19 haurien d'incorporar tests, seguiment dels contactes i quarantena dels casos sospitosos com la principal estratègia d'intervenció  per evitar el bloqueig total."


Les mesures van alentir l'expansió per la Xina

Coincidint amb aquest estudi, n'apareix un altre a la revista Science que demostra la utilitat de les mesures de confinament de Wuhan per alentir la transmissió del virus a la resta de la Xina.

L'estudi, liderat per Moritz Kraemer, de la Universitat d'Oxford, assenyala que entre el 9 i el 22 de gener, abans de la prohibició de viatjar i d'estrictes mesures de control, el nombre de casos fora de la província de Hubei va créixer de manera molt ràpida. La majoria de casos eren de gent que havia viatjat a Wuhan.

Un cop establertes les mesures a Wuhan, la velocitat d'expansió es va reduir i a molts llocs fins i tot van disminuir els casos.
Els investigadors conclouen que les restriccions són molt útils en els primer dels estadis de l'epidèmia, però que perden efectivitat quan el virus ja s'ha expandit de manera important.

Singapur hauria de prendre també mesures restrictives

Un tercer estudi, publicat a The Lancet Infectious Diseases, es basa en dades de Singapur. Conclou que la combinació de la quarantena de les persones infectades, el tancament d'escoles i el distanciament del lloc de treball seria una mesura efectiva per controlar el virus.

Tot i així, l'estudi assenyala que a Singapur les escoles no s'han tancat i que el distanciament dels llocs de treball s'ha recomanat, però no s'ha establert com a política general.

Segons les últimes dades, a Singapur hi ha hagut 631 casos, amb dues morts i 160 altes. El país té una població propera als sis milions d'habitants, però una superfície de només 719 quilòmetres quadrats. Això dona una densitat de població molt alta: més de 8.000 habitants per quilòmetre quadrat, que facilita els contactes.

En un comentari que acompanya l'article, Joseph A Lewnard i Nathan Lo, de la Universitat de Califòrnia, demanen tenir en compte també consideracions ètiques perquè les actuacions no vagin en contra de cap grup de població:

"S'hauria de donar atenció especial a les poblacions vulnerables, com sense llar, presos, gent gran, persones amb minusvalies i immigrants sense papers."

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científicaSalutXina
Anar al contingut