Una doma fumant (iStock)

Si deixes de fumar abans dels 35 tens el mateix risc de mort que els qui no han fumat mai

Un ampli estudi fet als Estats Units mostra els beneficis d'abandonar el tabac segons l'edat o el temps que faci que no es fuma

Xavier DuranActualitzat

El tabac mata anualment més de vuit milions de persones a tot el món, de les quals uns 1,2 milions són fumadors passius, segons dades de l'OMS. La bona notícia és que abandonar aquest hàbit abans dels 35 anys redueix les probabilitats de mort prematura i les situa gairebé al nivell dels que no han fumat mai.

Així ho afirma un estudi d'investigadors dels Estats Units i del Regne Unit, encapçalat per Blake Thomson, de la Societat Americana del Càncer. El treball s'ha publicat a JAMA Network Open, revista de l'Associació Mèdica Americana.

L'objectiu de l'estudi era calcular l'associació entre deixar de fumar i reducció de risc de mort per grup ètnic i sexe. Les dues primeres classificacions es van fer segons els estàndards de l'Oficina de Gestió i Pressupostos dels Estats Units.

Per fer la recerca es van analitzar dades procedents de l'Enquesta Nacional de Salut recollides entre el gener del 1997 i el desembre del 2018, que es van creuar amb el registre nacional de morts. Aquest seguiment de les defuncions es va fer fins al 31 de desembre del 2019.

En total, es van fer servir dades de 551.388 persones, amb una edat mitjana de 48,9 anys. Una mica més de la meitat, el 55,8%, eren dones. Per grups ètnics, el 15,8% eren hispans, el 13,7% negres no hispans, el 64,5% eren blancs no hispans i el 6,0% restant, eren d'altres grups no hispans.

El primer que van constatar els autors és que el tabaquisme augmenta molt el risc de mort prematura, però que això és diferent per a cada grup ètnic. Així, de mitjana, els fumadors presentaven un risc 2,80 vegades superior que els no fumadors. Això era gairebé igual per als dos sexes, però lleugerament superior per a les dones.

Però per grups ètnics, el risc més elevat era per als blancs no hispans, que triplicaven el risc. A l'altre extrem es troben els hispans, que el doblaven. I entremig, per als negres no hispans es multiplicava per 2,19 i per a la resta pel 2,16%.

Els hàbits també eren diferents per grups i el tabaquisme oscil·lava entre el 9,7% entre les dones hispanes i el 25,7% entre els homes negres.


Un risc gairebé igual que el dels no fumadors

Però l'altre objectiu, els beneficis de deixar el tabac, ofereix dades molt significatives i esperançadores. Així, el risc de mort baixa molt quan s'abandona el tabaquisme. Per als participants que havien deixat de fumar abans dels 35 anys el risc era 1,03 vegades superior al dels que no havien fumat mai. És a dir, que pràcticament era el mateix.

Si l'hàbit s'abandonava entre els 35 i els 44 anys, el risc es multiplicava per 1,21. Per als que ho feien més tard, el risc anava augmentant: entre els 45 i 54 anys es multiplicava per 1,47 i si es feia entre els 55 i els 64, per 1,74.

Traduït en percentatges, deixar el tabac abans dels 45 anys estava associat amb una reducció al voltant del 90% del risc de mort. I per als que ho deixaven entre els 45 i els 64 anys era aproximadament un 66% menor.

També van calcular els beneficis segons el temps que feia que s'havia deixat de fumar. Per als que, quan es van reclutar per a l'estudi, feia entre 5 i 14 anys que no fumaven el risc era 1,72 vegades superior al dels que mai no havien estat fumadors. Si feia entre 15 i 24 anys, el ric es multiplicava per 1,36, per a entre 25 i 34 anys sense fumar era 1,18 vegades superior i si feia 35 anys o més sense tabac el risc ja gairebé s'igualava al dels no fumadors i només es multiplicava per 1,04.

Segons els autors, el gran nombre de participants i el fet que les dades provinguin d'una enquesta oficial proporciona consistència als resultats.

Tot i això, també hi reconeixen limitacions. Així, la informació sobre l'hàbit de fumar es va recollir només una vegada i probablement hi va haver gent que, posteriorment, o bé va abandonar el tabaquisme o bé va començar a fumar.

Un altre possible biaix pot provenir del fet que molts participants que havien deixat el tabac ho havien fet per alguna malaltia i això augmentava el seu ric de mort encara que ja no fumessin.

Tot i això, la conclusió és clara:

"Fumar estava associat amb una mortalitat substancialment més elevada entre dones i homes fumadors que entre els que mai ho havien estat en tots els grups ètnics i, però deixar de fumar revertia substancialment el risc per a tots els grups".


A l'estudi no es comenta, però si, segons les dades de l'OMS que hem donat al principi, aproximadament la setena part de les morts pel tabac són de fumadors passius, l'abandonament de l'hàbit també tindria un impacte important entre els no fumadors.

En un comentari que acompanya l'article, John P. Pierce, de la Universitat de Califòrnia, afirma que pensar que les conseqüències de fumar són a llarg termini constitueix "un repte per als professionals que intenten motivar en els intents d'abandonar l'hàbit els joves", que poden pensar que "realment no necessito fer-ho precisament ara". Per això, destaca la conclusió de l'estudi sobre la importància de deixar de fumar abans dels 35 anys:

"Els professionals sanitaris i les campanyes de salut pública podrien incorporar aquesta edat com un objectiu dels esforços per motivar els joves a intentar deixar el tabac."


Les xifres del tabaquisme

L'estudi explica que el tabaquisme causa gairebé 530.000 morts anuals als Estats Units, sobretot per càncer o malalties cardiovasculars i respiratòries. En aquell país hi ha uns 34 milions de fumadors habituals.

A Catalunya, segons les darreres dades de l'Agència de Salut Pública, entre el 1990 i el 2020 el percentatge de fumadors va passar del 33,7% al 24,6% entre els més grans de 15 anys. Entre els homes la disminució va ser del 47,3% al 27,8% i entre les dones va passar del 22,4% al 21,6%.

El 2017 hi va haver a Catalunya 9.030 morts atribuïbles al consum de tabac, cosa que significa una de cada sis morts. Per sexes van morir 6.868 homes i 2.162 dones.

 

ARXIVAT A:
SalutTabac
Anar al contingut