La doctora Shelly Tien, amb una pacient en una clínica de planificació familiar (Reuters/Evelyn Hockstein)
La doctora Shelly Tien, amb una pacient en una clínica de planificació familiar (Reuters/Evelyn Hockstein)

Shelly Tien, la metgessa que recorre els Estats Units per garantir el dret a l'avortament

En algunes zones dels Estats Units, les clíniques d'interrupció voluntària de l'embaràs depenen que hi hagi metges de fora l'estat per practicar avortaments

Redacció/ReutersActualitzat

A principis de 2021, Shelly Tien va decidir canviar de feina. En un moment en què el dret a l'avortament retrocedia a diversos estats, la doctora Tien va voler contribuir a omplir un buit que hi havia a cada vegada més zones.

Tien va deixar la clínica d'Illinois especialitzada en embarassos de risc on treballava i va traslladar-se a Florida per incorporar-se a un centre de planificació familiar de Jacksonville.

El mes següent va començar a viatjar regularment a Oklahoma City per practicar avortaments en una clínica de Trust Women, un conjunt de centres d'interrupció de l'embaràs. A finals d'any, va sumar-hi viatges a Birmingham, a Alabama.

Tien és una de la cinquantena de doctors que viatgen a través dels Estats Units per practicar avortaments en zones amb un accés limitat a la interrupció voluntària de l'embaràs, segons dades de la National Abortion Federation.

A almenys sis estats nord-americans, entre els quals Alabama i Oklahoma, les clíniques d'interrupció voluntària de l'embaràs depenen que hi hagi metges d'altres llocs per practicar avortaments. L'estigma al voltant de l'avortament fa que molts doctors d'estats republicans evitin fer-ne.

Especialista en medicina maternofetal, Shelly Tien, de 40 anys, s'ha acostumat a passar hores en aeroports, conduir cotxes de lloguer i parlar amb la família per FaceTime des d'hotels. Un equip de l'agència Reuters l'ha acompanyat en un d'aquests viatges, de Florida a Alabama.

 

Un dia en una clínica d'Alabama

A Birmingham, Tien atén pacients d'Alabama, però també de Mississipí, Louisiana, Geòrgia i Texas, tots ells estats amb restriccions a l'avortament. Les dones han de fer coincidir les cites amb visites d'algun d'aquests doctors itinerants, tenint en compte que, a Alabama, cal un marge de 48 hores entre la visita inicial i la cita per interrompre l'embaràs.

En un dia del mes de març, Tien va practicar sis avortaments quirúrgics i 12 a través de medicaments. Les pacients eren dones d'entre 19 i 36 anys. Una d'elles va conduir durant hores des de Louisiana. Una altra va passar molta estona al telèfon intentant aconseguir diners per pagar pastilles per avortar. Una tercera només parlava castellà i feia servir una línia telefònica de traducció per comunicar-se amb el personal d'infermeria.

Un altre cas és el d'A.W., de 22 anys, que no vol dir el nom complet per preservar l'anonimat. Diu que no ha explicat al pare la decisió d'avortar, perquè creu que intentaria fer-la canviar d'opinió. Tien li allarga una pastilla perquè se l'empassi i n'hi dona més per a l'endemà, i l'avisa que pot tenir dolor durant les hores següents.

La doctora Shelly Tien examina una pacient en una clínica de Birmingham, a Alabama
La doctora Shelly Tien examina una pacient en una clínica de Birmingham, a Alabama (Reuters/Evelyn Hockstein)

Precaucions de seguretat

Tien és conscient que la feina que fa pot convertir-la en un objectiu per a alguns grups contraris a l'avortament. És per això que la clínica on treballa li paga un sistema de seguretat al domicili i intenta tenir sempre una quarta part del dipòsit del cotxe ple per si ha de fugir d'algú que la persegueix.

A la clínica de Florida on treballa hi entra per una porta del darrere per esquivar les protestes que hi ha sovint. A Oklahoma City, hi ha un guàrdia de seguretat tot el dia que revisa les bosses de tothom que entra a l'edifici.

Tien descansa després de la jornada laboral a la clínica de planificació familiar d'Alabama (Reuters/Evelyn Hockstein)

Un dret en retrocés als Estats Units

Aquests viatges de Tien podrien acabar aviat, segons apunta l'esborrany filtrat d'una sentència del Tribunal Suprem, que tombaria la històrica decisió de legalitzar l'avortament.

En cas que es confirmés l'esborrany del Suprem, l'avortament no estaria prohibit, però deixaria de ser un dret constitucional: passaria a ser una qüestió sobre la qual cada Estat podria legislar pel seu compte.

Segons un informe de l'Institut Guttmacher, fins a 26 estats podrien prohibir la interrupció voluntària de l'embaràs si el Suprem tomba la sentència del 1973 que reconeixia el dret a l'avortament.

En els últims anys, el dret a l'avortament ha retrocedit als Estats Units a mesura que més i més estats han aprovat lleis que restringeixen o fins i tot prohibeixen posar fi a la gestació.

Tien no vol especular sobre què farà si el Suprem acaba tombant el dret a l'avortament. Diu que el que més la preocupa és que algunes dones puguin recórrer a mitjans poc segurs per interrompre l'embaràs.

"La meva intenció és continuar fent avortaments, fer-los legalment i seguint la regulació de cada estat. Com serà en realitat, no n'estic segura", afirma. A l'entrevista amb Reuters, explica que des de ben jove ha cregut que les dones han de poder decidir sobre el seu cos.

L'any 2019 es van practicar prop de 630.000 avortaments als Estats Units, més d'un cada minut, segons les dades més recents dels Centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament
Anar al contingut