Sharbat Gula, portada de National Geographic el 1985, aconsegueix fugir dels talibans
La imatge de Sharbat Gula de la portada del National Geographic el juny del 1985

Sharbat Gula, portada de National Geographic el 1985, aconsegueix fugir dels talibans

Itàlia dona asil a la noia afganesa d'ulls verds fotografiada fa més de 30 anys i que es va convertir en un símbol del drama de les guerres del seu país

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Itàlia ha donat asil a Sharbat Gula, la nena afganesa d'ulls verds que va aparèixer fa més de 30 anys a la portada de National Geographic. Gula, que ara té 49 anys, ha estat evacuada després de la presa de Kabul pels talibans.

"La refugiada afganesa Sharbat Gula va arribar a Roma" després que el govern italià "en facilités i organitzés el trasllat", segons s'ha confirmat en un comunicat oficial aquest dijous.

L'oficina del primer ministre, Mario Draghi, ha dit que Itàlia va organitzar l'evacuació de Sharbat Gula després que ella demanés ajuda per abandonar l'Afganistan, amb el suport i les peticions d'ONG civils que treballen al país. I ha format part del programa italià d'asil i evacuació d'afganesos a l'oest del país. Ara, diu el comunicat, el govern italià ajudarà a integrar-la a la vida a Itàlia.

Itàlia és un dels cinc països implicats, juntament amb els Estats Units, Turquia, el Regne Unit i Alemanya, en la missió Suport Decidit de l'OTAN a l'Afganistan, que ha evacuat milers d'afganesos del país després de la retirada dels Estats Units a l'agost.

Sharbat Gula a l'actualitat, amb 49 anys, es refugia de nou ara a Itàlia (Reuters)

La nena d'ulls verds

La imatge de Sharbat Gula la deuen recordar. Amb un mocador vermell al cap, els seus ulls ressaltaven amb una barreja de ferocitat i dolor, mirant des d'una de les portades més famoses de la revista National Geographic, la del juny del 1985.

Un any abans, el juny del 1984, Sharbat va ser fotografiada quan tenia 12 anys pel fotògraf Steve McCurry al camp de refugiats Nasir Bagh del Pakistan, durant la guerra de l'Afganistan (1978-1992). Aquella fotografia --sense ella saber-ho-- es va convertir en un símbol del drama de les guerres del seu país.

"En pocs segons, tot va ser perfecte, la llum, el fons i l'expressió dels seus ulls", deia McCurry al seu llibre "Inèdit", publicat el 2013.

El fotògraf Steve McCurry amb la fotografia de Sharbat Gula, que el va fer mundialment famós (Europa Press/José Oliva)

De mare analfabeta amb quatre fills, Sharbat va arribar al Pakistan com a òrfena, quatre o cinc anys després de la invasió soviètica del 1979, com milions d'afganesos que van fugir dels combats a través de la frontera.

Deportada a l'Afganistan

L'any 1992 va tornar a l'Afganistan, però el 2014 es trobava al Pakistan, on s'havia tornat a refugiar. Les autoritats la van arrestar acusada d'haver comprat documentació falsa, en un esforç per quedar-se i no haver de tornar a l'Afganistan. Sharbat havia perdut el marit i la seva filla gran.

Però el Pakistan en aquell moment va augmentar la pressió sobre els refugiats afganesos perquè abandonessin el seu territori, i Sharbat, el 2016, va ser deportada, amb els seus quatre fills.

L'aleshores president afganès, Ashraf Ghani, li va donar la benvinguda amb una recepció al palau presidencial i li va lliurar les claus d'un pis nou per assegurar-se, va dir, que "visqui amb dignitat i seguretat a la seva terra".​

Sota el primer domini dels talibans, des del 1996 fins al 2001, les dones no podien treballar i es va prohibir a les nenes anar a l'escola. Les dones havien de tapar-se la cara i anar acompanyades d'un familiar masculí quan sortien de casa.

Des que van prendre el poder l'agost passat, els líders talibans es van mostrar més amables i van prometre que permetrien a les dones seguir amb l'educació i respectar-ne els drets "d'acord amb la llei islàmica".

Però la realitat és que no han permès que moltes dones tornin a treballar, les nenes es quedaran sense escola als tretze anys. De moment, homes i dones estan separats a les aules auniversitàries, i elles han de dur vel. També se'ls ha prohibit fer esport i a la televisió no es poden emetre sèries ni pel·lícules en què actuïn dones.

Ara, amb el retorn dels talibans, Sharbat ha tornat a fugir.

Redescoberta el 2002

La cara de Sharbat era internacionalment famosa, però la seva identitat no es va descobrir fins l'any 2002, quan McCurry va tornar a la regió i la va localitzar.

L'abril del 2002, Sharbat Gula va tornar a ser fotografiada, però aquesta vegada la imatge canviava: els seus ulls no tenien aquella brillantor tan especial i el seus cabells negres no s'apreciaven a través del burca, una vida captada en dues instantànies.

Aleshores el fotògraf i el món van poder posar nom aquella cara icònica. I també en van conèixer la història.

Sharbat Gula ja no era una nena. Tenia 30 anys i vivia en un un llogarret remot de l'Afganistan, com una dona tradicional paixtuna, totalment aliena al que representava la seva fotografia. Ni tan sols recordava que li havien fet. S'havia casat amb 13 anys --poc després de la primera fotografia--, i aleshores, era mare de tres filles.

La identitat de la dona va ser confirmada al 99,9% mitjançant una tecnologia de reconeixement facial de l'FBI, un escultor forense i l'inventor del reconeixement de l'iris, que van verificar comparant els ulls de totes dues fotografies.

La seva història es va donar a conèixer en l'edició de l'abril del 2002 de la revista A Live Revealed, i després se'n va fer un documental per a la televisió, "Search for the afgan girl".

La societat National Geographic va crear en el seu honor una organització benèfica Afghan Girls Fund, que el 2008 es va convertir en l'Afghan Children's Fund.

 

ARXIVAT A:
AfganistanTalibansItàliaRefugiats
Anar al contingut