Una periodista afganesa denuncia que els talibans no la deixen treballar
Imatge del vídeo de denúncia que Shabnam Dawran ha penjat a les xarxes
Afganistan

Shabnam Dawran, la periodista que s'enfronta en públic a la censura dels talibans

La presentadora de la televisió pública de l'Afganistan denuncia a les xarxes que uns soldats talibans no li han permès treballar perquè "el règim ha canviat"

Jordi Brescó MontserratActualitzat

"El règim ha canviat, ves cap a casa". És el contundent missatge que un grup de soldats talibans ha etzibat a una de les presentadores de televisió de més renom de l'AfganistanShabnam Khan Dawran, quan aquesta es disposava a entrar a l'edifici on treballa. 

Dawran, que fa sis anys que és periodista i presenta les notícies a la cadena pública nacional de ràdio i televisió RTA Pashto, ha decidit no quedar-se callada.

A les xarxes socials ha difós un vídeo on explica que ha tingut el "coratge" d'anar a treballar tot i el canvi de règim, però que no l'han deixat passar "tot i portar un hijab i la targeta identificativa".

Precisament al plató d'aquesta mateixa televisió es va produir una imatge prou explicativa dilluns passat, quan la presentadora habitual i companya de Dawran, Khadija Amin, va ser substituida per un talibà que presentava les notícies acompanyat de la bandera blanca del califat.

Els casos d'Amin i Dawran són calcats, però aquesta última ha decidit anar un pas més enllà i denunciar públicament la seva situació, a cara descoberta. Per la seva part, ni els talibans ni RTA Pashto han fet cap comentari al respecte.

De fet, la cadena de televisió no tuiteja des de l'entrada dels insurgents a Kabul. El seu director, Ismaïl Miakhail, ha vist des de Londres -on viu- com els talibans agafaven el control del mitjà de comunicació.

Ell mateix ja havia anunciat a Twitter que considerava "irresponsable" la retirada dels Estats Units i que Joe Biden havia fet un discurs "estúpid i irresponsable". 


"Normalitat" als mitjans privats

Abans d'entrar a RTA Pashto, Dawran treballava a la televisió TOLOnews, també amb seu a Kabul i propietat del major grup empresarial privat lligat a la comunicació de l'Afganistan. Aquesta televisió també va patir un canvi sobtat pel que fa a les seves cares visibles.

Ni diumenge ni dilluns van aparèixer presentadores en pantalla; dimarts, però, tot va tornar a l'aparent "normalitat". De fet, una presentadora, Beheshta Arghand, va entrevistar un representant dels talibans al plató. 


Dones assenyalades en tots els àmbits

El gremi periodístic no és, ni molt menys, l'únic afectat en l'objectiu talibà de fer desaparèixer les dones dels entorns laborals. L'Associació de Jutgesses Afganeses, formada per un centenar de les 250 magistrades que hi ha a l'Afganistan, ja ha demanat ajuda a la judicatura internacional per evitar conseqüències per la seva professió. 

Com a garants de la legalitat prevalent fins ara, les jutgesses veuran ara com les lleis que regeixen el territori passen a ser molt més severes, especialment contra elles.

Tot plegat arriba tot just dos dies després que el portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, assegurés que en el recentment proclamat emirat els drets de les dones serien "respectats, inclosos el del treball i el de l'educació, d'acord amb la llei islàmica".

 

ARXIVAT A:
Afganistan
Anar al contingut