"S'ha d'atemptar a Europa": així radicalitzava Es-Satty quan era imam a Castelló

TV3 entrevista un convers a qui Abdelbaki es-Satty va intentar radicalitzar quan era imam a Castelló de la Plana

Anna TeixidorActualitzat

"Anar-se'n a combatre a Síria és arriscat, s'ha d'atemptar a Europa." Ho deia Abdelbaki es-Satty als joves conversos amb qui conversava en reunions privades quan era imam de l'oratori del carrer Via Palència de Castelló de la Plana.

Acabava de sortir de la presó. Era l'abril del 2014 quan va entrar en contacte amb joves que freqüentaven aquesta mesquita. Les trobades eren en el pis que havia llogat a l'avinguda Casalduch de la capital de la Plana Alta.

A finals d'aquell any, Es-Satty se'n va a Catalunya a buscar feina com a imam, però la relació es va mantenir fins al punt que va presentar aquests conversos als germans grans de la cèl·lula de Ripoll que van atemptar a Barcelona i Cambrils: Youssef Aalla, Younes Abouyaaqoub i Mohamed Hichamy.  


TV3 ha entrevistat un d'aquests conversos

El convers assegura que en les seves converses per aclarir dubtes sobre l'islam, Es-Satty legitimava la violència en nom de l'islam i citava autors i textos per convèncer els indecisos.

Diu que l'imam mantenia que, segons el que diuen alguns escrits, "s'ha de combatre de la mateixa manera que et combaten". Es referia a com alguns països occidentals bombardegen Síria, l'Iraq o l'Afganistan.

Amb aquest argument, considerava que de la mateixa manera que aquests fan atacs indiscriminats sobre la població civil, "nosaltres també podem atemptar a Europa en nom de les nostres creences religioses". El convers assegura que el refutava perquè, segons el profeta, està prohibit matar dones i nens.


Youssef, el més convençut

En aquestes converses, l'entrevistat explica que el grau de convenciment dels membres de més edat de la cèl·lula no era el mateix. Diu que "en Youssef era el que estava més convençut de matar civils indiscriminadament; en canvi, en Younes no ho tenia tan clar. Per això em va sorprendre veure que va ser ell qui va atropellar gent a la Rambla de Barcelona. No m'ho podia creure."

Notícia relacionada: Abdelbaki es-Satty: retrat d'un impostor


Les comunicacions dins del grup

Tot el grup anava amb molt de compte a l'hora de comunicar-se. Assegura que estaven obsessionats amb la seguretat i el control de les converses fins a un punt "paranoic". També recorda que el mateix imam deia que "els mujahidins sempre dormen amb una armilla bomba perquè si la policia mai et localitza no et trobi amb vida".

Les primeres reunions van tenir lloc coincidint amb la creació del Califat, un dels moments en què l'autodenominat Estat Islàmic va assolir més popularitat. Assegura que Es-Satty pronosticava que amb cinc anys l'expansió del Califat arribaria a l'Al-Andalus, el territori que actualment ocupa un part Espanya.


La trobada abans dels atemptats

El convers entrevistat assegura que mai va compartir ideològicament els mateixos punts de vista ni que tampoc va pensar que decidissin passar a l'acció. Per contra, diu que quan van veure que no coincidien plenament el van anar deixant de banda, si bé l'última trobada que recorda amb Abdelbaki es-Satty va ser entre el 15 i el 16 de juliol, quan aquest va passar per Castelló de la Plana en un viatge de tornada del Marroc, gairebé un mes abans del moment en què planejaven atemptar.

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsTerrorismeEstat Islàmic
Anar al contingut