Una entrevista de feina
xpertes en dret laboral alerten de la importància de denunciar males pràctiques en entrevistes de feina

Sexisme a les entrevistes de feina: les línies vermelles que no es poden traspassar

Expertes en Dret Laboral alerten que preguntar per qüestions personals és il·legal i animen a gravar-ho i denunciar-ho

Eva Pelegrí BobetActualitzat

Entrevista de feina. Un directiu d'una empresa pregunta a una candidata si està casada i vol tenir fills. És una escena del curtmetratge "Recursos Humanos", de Joan Álvarez Lladós, però també una situació que malauradament es repeteix en moltes entrevistes de feina.


Aquest tipus de preguntes són il·legals, alerten els experts en Dret Laboral. "Estem molt acostumades que es pregunti a les dones sobre la seva situació familiar. Si estan casades i tenen fills, si tenen els pares grans i els han de cuidar... Són situacions vulneradores dels drets fonamentals que provoquen discriminacions", explica Carolina Vidal López, responsable de Dones, Igualtat i Condicions de Treball de Comissió Obreres.

En cas de trobar-s'hi, Lucía Maravillas, advocada especialitzada en discriminacions, aconsella contestar que el que s'ha preguntat no té res a veure amb la feina que ofereixen o, fins i tot, mentir.


Gravar l'entrevista, clau per demostrar discriminació

Maravillas també recomana gravar la conversa si es tenen sospites que hi pot haver un comportament inadequat: "Serà una prova clau si s'acaba denunciant."

"Aquest tipus de discriminacions són molt difícils de demostrar. Per això, una eina útil és fer servir una gravadora."

És el que va fer precisament Sara Lejanos, que va fer públic el seu cas a Twitter. El seu compte és privat, però Lejanos ha autoritzat TV3 a mostrar la conversa, que podeu veure en aquest vídeo:


Lejanos explica que, en una selecció per a una clínica dental de Huelva, li van preguntar sobre la seva situació familiar. Però, a més, li van dir que si demanava una reducció de jornada li farien la vida impossible perquè plegués.

Ja per rematar-ho, li van suggerir que es posés bòtox al front. Sara Lejanos ho va denunciar a Inspecció de Treball, que ha sancionat l'empresa per una infracció molt greu.


Selecció d'hostesses en roba interior

En alguns casos, fins i tot es va més enllà, com va passar recentment en un procés de selecció per a Kuwait Airways a Madrid. Algunes candidates han denunciat que les van obligar a desvestir-se i a ensenyar les dents. Bianca ho va denunciar a les xarxes.


Bianca confessa a TV3 que no s'esperava que tindria tanta repercussió. Després de fer-ho públic, altres companyes també van explicar el mal tràngol que van passar. A una d'elles li van dir que l'havien rebutjat pel seu color de pell i a d'altres els van fer comentaris vexatoris sobre el seu físic.

"En aquell moment no vaig ser capaç d'assimilar-ho. Va ser després. Vaig dir-me: cap feina val la pena que et quedis en roba interior ni que et mirin la boca com si fossis un gos", explica Bianca.

Comissions Obreres va portar el cas a la Fiscalia de Madrid, que ara ha obert una investigació.


La importància de denunciar

Sindicats i expertes en Dret Laboral destaquen la importància que les dones denunciïn a Inspecció de Treball o als tribunals quan se'ls vulneren els drets en una entrevista de feina.

"Estem més habituades a denunciar mòbing, però quan no hi ha una relació laboral ens costa més", apunta Lucía Maravillas. I afegeix que "igual que a la feina tenim drets, en el pas previ també la llei ens protegeix".

ARXIVAT A:
Masclisme Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut