Sexe en temps de pandèmia: abstenir-se o arriscar-se
Preocupa l'amenaça de nous confinaments i el tancament de bars i locals d'oci mentre augmenta el nombre d'usuaris de les aplicacions de contactes i la venda de joguines sexuals
Sexe en temps de pandèmia: abstenir-se o arriscar-se

Sexe en temps de pandèmia: abstenir-se o arriscar-se

Preocupa l'amenaça de nous confinaments i el tancament de bars i locals d'oci mentre augmenta el nombre d'usuaris de les aplicacions de contactes i la venda de joguines sexuals

Toni Puntí Actualitzat
TEMA:
Coronavirus
Tenir sexe amb persones desconegudes és més complicat amb la Covid-19

Què respons a la pregunta de si, des del mes de març, has fet més o menys sexe que habitualment? Lligar i la pràctica del sexe ha empitjorat en temps de coronavirus? La pregunta ha saltat a la taula d'"Els matins", de TV3, llegint un tuit breu i explícit del músic empordanès Jaume Pla, "Mazoni". 

 

 

Des de la seva publicació, el tuit acumula likes, retuits i comentaris de tota mena: "És el tuit amb el qual he tingut més ressò", reconeix l'autor de temes com "Eufòria", "La promesa" o "No tinc temps". De tots els comentaris que el tuit ha generat, Mazoni certifica que el tema preocupa molt "solters i casats, gent sense parella o amb una relació estable". Hores després del primer tuit, en publicava un segon:

 

 

La sexòloga i ginecòloga Raquel Tulleuda, també entrevistada a "Els matins", diu que sexe i coronavirus "no només és un problema, sinó que és 'el tema'". I afirma que els mitjans en parlen poc perquè perviuen tabús i prejudicis sobre una qüestió essencial com el sexe i la salut afectiva i emocional. Tulleuda adverteix del perill que es confongui el coronavirus amb les malalties de transmissió sexual (ETS), tot i que no està demostrat que els fluïts corporals encomanin la Covid-19.

"Però, si tens relacions sexuals com les entenem nosaltres, incorporant-hi petons, gemecs, el baf a pocs centímetres... i més si és amb una persona desconeguda, el tema pren una altra dimensió."

Amb el seus tuits i les reaccions generades, Mazoni constata que en el sexe "tothom hi té coses a dir i la gent té ganes de deixar-se anar". De fet, "Els matins", de TV3, ha sortit al carrer per recollir l'opinió de gent amb i sense parella estable per preguntar si, amb la pandèmia, han tingut més o menys relacions sexuals. Com es lliga quan la gent va amb mascareta, els bars de dia i tot l'oci nocturn estan tancats i, a més, ens demanen #CapFred i que no fem petons i abraçades?

 

 

El primer confinament va fer aflorar la situació de moltes parelles estables, amb casuístiques de tota mena. Les que veien reduït el desig amb la convivència durant 24 hores, les que veien condicionada l'activitat sexual per la presència permanent dels fills a casa, les que reforçaven els seus vincles o les que van aprofitar per trencar la relació.

En un altre àmbit, les mesures de prevenció sanitària, com l'obligatorietat de la mascareta i el tancament temporal de bars, discoteques i locals d'oci nocturn, han modificat substancialment les condicions per buscar nova parella i per relacionar-se. El problema s'agreuja quan, a més,  busques parelles entre gent desconeguda.

"Si tens la sort que t'enamores, que tampoc no és tan sovint, com has de quedar-te a casa?", exclama Jaume Pla "Mazoni". 

"Les opcions que tens damunt la taula són la d'arriscar-se o la d'abstenir-se. O et protegeixes del tot o prens el risc sanitari i d'una possible multa."

La sexòloga Raquel Tulleuda explica que els mecanismes del desig són molt complexos i que és difícil que hi hagi una bona resposta sexual si has d'estar pendent de "si respiro o no, si ho fem amb mascareta o sense, si ens hi posem d'esquena o si l'habitació està prou ventilada". Les autoritats sanitàries han recomanat la pràctica del sexe "en espais grans i ventilats" o fent ús de la mascareta "si es fa amb persones desconegudes".

Mazoni considera que no té cap sentit regular qüestions com aquestes perquè "no posaràs un policia a cada porta ni el deixaràs entrar al teu dormitori".


Més sexe virtual i en solitari

La pandèmia va fer témer una caiguda de les aplicacions de contactes, donada la dificultat, especialment els primers mesos, de les trobades físiques. Però les dades diuen tot el contrari. Diferents aplicacions asseguren que han augmentat el nombre d'usuaris, especialment quan han reforçat l'opció de connectar-se també amb videoconferència, un fet que ha permès experiències de sexe virtual.

Aquesta època excepcional també ha reforçat la venda de joguines per les diferents opcions sexuals. Més enllà de la moda del Satisfyer femení, ha crescut la venda de diferents artefactes que permeten nous jocs amb la parella o l'autosatisfacció, al cap i a la fi, "la pràctica més segura de totes", des del punt de vista sanitari en relació amb la Covid-19.

Cada llit és un món, per descomptat, però ens cal una pregunta final: si ara et surt, tot d'una, l'oportunitat d'una nova parella, t'hi llences de cap, demanes ‘garanties Covid' o, senzillament, la deixes passar? Abstenir-se o arriscar-se, vet aquí una gran qüestió.

 

 

ARXIVAT A:
Salut Coronavirus

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut