Feijóo, a Santiago de Compostel·la, poc abans de confirmar la candidatura per liderar el PP (EFE/Lavandeira jr)
Feijóo, a Santiago de Compostel·la, poc abans de confirmar la candidatura per liderar el PP (EFE/Lavandeira jr)
ANÀLISI

Seu vacant al PP... tot esperant Feijóo

Actualitzat

Al Congrés, l'escó del cap de l'oposició és buit des que Pablo Casado el va abandonar fa unes setmanes, quan va llençar la tovallola, fet que després va ratificar davant uns barons sense pietat que amb prou feines li van permetre unes paraules a la Junta Directiva del PP per acomiadar-se dels seus companys.

La cadira buida de Casado l'ha respectada la que en aquests moments és la "màxima autoritat" a les files conservadores, Cuca Gamarra, mentre Alberto Nuñez Feijóo no sigui investit president dels populars el dia 2 d'abril a Sevilla. I és que el PP travessa uns moments de seu vacant ("sedes vacans", en llatí), que és el període que hi ha entre la renúncia o la mort d'un pontífex i l'elecció del seu successor en un conclave, en aquest cas, el congrés de Sevilla.

Alberto Núñez Feijóo, el dia que va entregar els avals per formalitzar la candidatura per liderar el PP
Alberto Núñez Feijóo, el dia que va entregar els avals per formalitzar la candidatura per liderar el PP (Europa Press/A. Pérez Meca)

Però, mentrestant, els populars han de fer cada setmana oposició al Congrés sense el líder, que ha plegat, i a l'espera del pròxim, Feijóo, que encara no exerceix. Una tasca que li toca a la que ha estat la portaveu de Casado a la cambra baixa els últims temps, Cuca Gamarra, tot i que el va abandonar ben aviat, i a qui ara li toca administrar l'interregne.

Ja veurem quin paper pot jugar en el futur, perquè no s'ha d'oblidar que el president gallec no és diputat -serà només senador- i, per tant, no podrà ser el titular d'aquest preuat escó a l'hemicicle de la Carrera de San Jerónimo. Com a molt, podrà seure-hi com a convidat en algunes sessions parlamentaries.

L'escó de Pablo Casado al Congrés dels Diputats, buit en un ple de la setmana passada
L'escó de Pablo Casado al Congrés dels Diputats, buit en un ple de la setmana passada (EFE/Emilio Naranjo)

El "nou PP" ha tret de polleguera Pedro Sánchez amb la guerra d'Ucraïna. I és que Cuca Gamarra segurament segueix al peu de la lletra la norma vaticana que assegura que "quan la seu de Roma és vacant o totalment impedida, res no serà canviat en el govern de l'Església universal".

I per això va optar per seguir la mateixa línia de l'etapa anterior: acusar el president espanyol d'utilitzar el conflicte bèl·lic com a excusa per justificar la inflació, com ja havia fet amb la pandèmia. Una acusació que va ofendre Sánchez, que no va amagar el seu disgust i va reclamar al PP que diguin la veritat als ciutadans i no els confonguin.

Però els populars no es van quedar només en els preus i el conflicte del gas, sinó que van posar el dit a la nafra de les divisions internes al govern de coalició sobre el conflicte a Ucraïna i van tornar a demanar el cessament dels ministres d'Unides Podem. Un conflicte intern que la formació morada va donar aquest dimarts per tancat, tant a l'hemicicle com als passadissos.

Cuca Gamara, al costat de l'escó buit de Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés
Cuca Gamara, al costat de l'escó buit de Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés (EFE/Emilio Naranjo)

I és que aquest dimecres els passadissos van tornar a treure fum i es van convertir de nou en el ple bis, on uns i altres es retreuen i matisen el que no s'han dit en públic a l'hemicicle. Els socialistes van sortir tots a l'una a titllar d'indigne i d'indecent la intervenció de la portaveu popular, de qui esperaven, diuen, un nou estil de fer política i lamentaven que hagués estat el PP de sempre. També Unides Podem demanava al "nou/vell PP" que no utilitzi la guerra de Putin per anar contra el govern.

La popular no es va quedar curta en els "corrillos" de periodistes, al parlar d'una sobreactuació socialista, d'una cortina de fum i una maniobra de distracció de Pedro Sánchez per tapar els seus "embolics" interns amb els ministres d'Unides Podem sobre la guerra. Gamarra va rebatre la teoria de Sánchez sobre la responsabilitat de Putin en la inflació, i va assegurar que l'última directiva de Seguretat Nacional de l'executiu espanyol (de fa només dos mesos) no feia ni una referència a cap perill sobre la situació entre Rússia i Ucraïna.

Seran tres setmanes de transició per als populars, tres plens incòmodes, fins que aterri la nova direcció, que, si no hi ha cap ensurt imprevist, serà la que encapçalarà Alberto Nuñez Feijóo. Aquest dimarts va dipositar a la fatídica seu de Génova 55.000 avals per presentar-se com a president del PP i va donar el tret de sortida de la seva campanya, amb el lema "Preparats".

Feijóo, a la seu del PP després de lliurar els avals per optar a la presidència del partit
Feijóo, a la seu del PP després de lliurar els avals per optar a la presidència del partit (Europa Press/A. Pérez Meca)

Una campanya que el portarà per totes les autonomies no només per aconseguir la presidència del seu partit, sinó per ser president d'Espanya. L'encara president de Galícia es va presentar com "l'alternativa sòlida" al govern de Pedro Sánchez, que passa per recuperar els votants que han marxat i aconseguir una "majoria suficient" per governar. I posa l'aval de les seves quatre victòries a Galícia, on els ciutadans diu que han entès bé el seu missatge.

També aquesta setmana, l'estudiant transsexual de València Alexia Herranz ha presentat 120 avals per ser candidata a presidir el PP.

 

ARXIVAT A:
PPPablo Casado
Anar al contingut