Membres de famílies romaneses al campament de Choisy-le-Roi (Font: Reuters)
L'alcalde de Choisy-le-Roi ha ofert una caravana a cada família romanesa. (Font: Reuters)
Choisy-le-Roi

Setze famílies romaneses expulsades de París troben refugi a una localitat dels suburbis

Un alcalde comunista dels afores de París i diverses entitats humanitàries han proporcionat refugi a setze famílies romaneses expulsades d'un campament il·legal de la capital francesa. La població de Choisy-le-Roi ha habilitat un campament legal per acollir-los ja que, després de 10 anys vivint a França, li es famílies es neguen a tornar a Romania per la pobresa en què, asseguren, es viu.

Actualitzat
El viatge de setze famílies romaneses desallotjades d'un campament il·legal de París ha estat molt diferent al d'alguns dels seus compatriotes. Només s'han mogut 10 quilòmetres, ja que han trobat refugi a una població dels suburbis de la capital francesa. Diverses associacions humanitàries, amb l'ajuda de l'alcalde comunista de Choisy-le-Roi, Daniel Davisse, els han ofert un lloc on establir-se.

Els romanesos pretenien instal·lar-se al gimnàs de la població però l'alcalde, oposat a la política d'expulsions de Nicolas Sarkozy, els ha reallotjat en un campament legal i els ha ofert una caravana per a cada família. L'alcalde de Choisy-le-Roi s'ha mostrat molt crític amb el desallotjament dels campaments il·legals de romanesos i ha fet referència a la circular del Ministeri d'Interior en què es demanava donar prioritat als gitanos. "La confrontació entre la gent a través del racisme no crec que sigui la millor manera d'aconseguir guanyar vots", ha sentenciat Davisse.

Les famílies de gitanos romanesos reallotjades a Choisy-le-Roi fa deu anys que són a França i es neguen a tornar a Romania perquè consideren que no tenen oportunitats. De la seva banda, les organitzacions humanitàries els donen suport i fan una lectura crítica de la política Sarkozy. La població de Choisy-le Roi, de 35.000 habitants, està agermanada, entre altres poblacions, amb la ciutat romanesa de Târnova.

L'Elisi vol expulsar de França 700 gitanos romanesos i búlgars, a qui envia als seus països d'origen amb 300 euros. Sarkozy es manté ferm en la seva política tot i les crítiques de Brussel·les, que va anunciar que estava disposada a expedientar França perquè considera que estaria violant la llei comunitària. Les paraules de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, que va comparar aquestes expulsions amb les deportacions de la Segona Guerra Mundial, van provocar una forta polèmica.
Anar al contingut