Prova pilot setmana laboral de 4 dies a Espanya
Gran Bretanya i Islàndia també fan proves pilot a gran escala de la setmana de 4 dies (ACN/Lourdes Casademont)

Setmana laboral de 4 dies a Espanya: 150 empreses podran acollir-se a un pla pilot

El ministeri assegura que ha obert el procés per publicar el projecte d'aquí a unes setmanes

Actualitzat

El govern espanyol vol posar en marxa un pla pilot per promoure la jornada de quatre dies a les empreses. Com ja ha fet el govern del País Valencià, el Ministeri d'Indústria ha posat en marxa els tràmits per poder establir a la tardor un pla per ajudar a les empreses per reduir les hores de feina sense rebaixar el sou dels treballadors.

El Ministeri d'Indústria ha obert el procés de consulta pública sobre el projecte pilot, que asseguren que estarà disponible d'aquí poques setmanes. Abans, la ciutadania i la societat civil poden presentar al·legacions --del 13 al 30 d'aquest mes de juny--. Un cop recollides aquestes al·legacions, es publicarà el projecte perquè s'hi presentin les empreses que vulguin reduir la setmana laboral a 4 dies o a 32 hores a la setmana, mantenint el sou dels treballadors.

El ministeri considera que cal "transformar el sistema econòmic per obtenir millores de la productivitat" i persegueix que les empreses s'organitzin d'una altra manera, que es digitalitzin i així augmentar la productivitat i l'eficiència mediambiental.

També són objectius no tan directes, segons el ministeri, "solucionar altres problemes associats a jornades laborals excessives com són els relacionats amb la salut física i mental dels treballadors, la conciliació laboral i familiar i la igualtat d'oportunitats per a les dones".

A la convocatòria, el ministeri admet que "un dels principals problemes del model productiu de l'economia espanyola durant les darreres dècades ha estat el feble creixement de la productivitat". Entre les causes s'apunten la gestió i l'organització del treball.

"Segons dades de l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), més hores de treball no es tradueixen en més productivitat. (...) Aquestes dades reflecteixen que hi ha països que treballen menys hores i, tot i això, són més productius."

Alguns càlculs apunten que en un primer moment serien unes 150 empreses --sobretot petites i mitjanes-- les que podrien entrar en aquest programa pilot.

El pla preveu ajudes directes temporals per pal·liar els costos assumits per l'empresa a conseqüència de la reducció de la jornada, així com de la implementació de les noves fórmules d'organització i formació, que portin a aconseguir més productivitat.  

Aquesta iniciativa és fruit del pacte a què van arribar a finals de l'any passat, el govern espanyol i el partit d'Íñigo Errejón, Més País, a canvi del suport a l'aprovació dels pressupostos de l'Estat.

A Catalunya, l'any 2018, una empresa de components de l'automòbil de Lliçà de Vall va ser la primera, que va provar la jornada de 4 dies. El resultat: un augment de la producció i en estalvi energètic. També es fan altres proves pilot a gran escala a altres països com la Gran Bretanya i Islàndia.

ARXIVAT A:
Drets laborals
Anar al contingut