Setmana laboral de 4 dies: 11 empreses catalanes s'apunten al pla pilot

El Ministeri qualifica d'èxit la convocatòria, però les 41 empreses industrials que s'hi han apuntat no gastaran ni la tercera part del pressupost previst

RedaccióActualitzat

La primera prova pilot per implantar la setmana laboral de quatre dies cobrant el mateix sou arrencarà els pròxims mesos en 11 petites i mitjanes empreses industrials de Catalunya, 41 en total a tot l'Estat.

Aquesta setmana ha acabat el termini per demanar les ajudes, i el Ministeri d'Indústria, que ho ha impulsat, ho considera un èxit, mentre que sindicats i patronals creuen que queda molt camí per recórrer.

El ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, s'ha mostrat molt satisfet: "Aquest primer programa pilot demostra que les empreses estan obertes a noves formes d'organitzar les seves jornades: tots hi surten guanyant, pimes i treballadors."


Menys d'un terç del pressupost previst

De tota manera, s'havia reservat un pressupost de 9,6 milions d'euros per a aquest pla, i les subvencions a les 41 empreses per cobrir la diferència dels sous pujarà només a 2,8 milions.

De fet, fa gairebé un any, quan s'estava redactant el pla, el govern espanyol va assegurar que s'estava dissenyant perquè se n'aprofitessin fins a 150 empreses.

Ara el Ministeri té 5 mesos per acceptar o rebutjar els projectes, i les empreses que l'apliquin rebran fins al 90% del cost econòmic que comporta pagar 5 dies de treball per 4 de realitzats.

El primer any s'hauran de fer càrrec d'aquest cost per als 503 treballadors que tenen i hauran de mantenir la reducció de jornada almenys durant 2 anys.

165 empreses han demanat informació i 41 s'hi han apuntat

En el temps que han tingut per apuntar-s'hi, 165 empreses s'hi han interessat i han demanat informació, però finalment només 41 han fet el pas, que són de 13 comunitats autònomes.

La que té més empreses a la llista és Catalunya, amb 11, mentre que d'Andalusia n'hi ha 6, 4 de Galícia i el País Basc, 3 d'Astúries, Navarra i les Canàries, 2 de Madrid i 1 de Balears, Extremadura i les dues Castelles.

Segons el Ministeri, la intenció del pla pilot és analitzar com funciona per després intentar estendre'l al conjunt d'empreses petites i mitjanes del sector industrial.

En aquest reportatge s'explica el cas de dues empreses, una de Sant Boi de Llobregat, que s'hi ha afegit, i una altra d'Osona, que ho ha descartat:

ARXIVAT A:
Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut