Setmana d'investidura que pot portar el primer govern de coalició des de la República
Pedro Sánchez al Congrés de Diputats (EFE)
Madrid

Setmana d'investidura que pot portar el primer govern de coalició des de la República

PSOE i Unides Podem treballen per donar forma al que seria el primer govern espanyol de coalició des de la restauració la democràcia

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns al migdia comença el debat d'investidura i els equips negociadors del PSOE i Unides Podem treballen a contrarellotge per aconseguir un acord, un acord per convertir Pedro Sánchez en president i teixir un govern de coalició, el primer en democràcia a Espanya des de la República.

El ple d'investidura de Pedro Sánchez arrencarà a les 12 amb el discurs de Pedro Sánchez. A la tarda serà el torn dels líders dels partits, de més gran a més petit. 30 minuts per a la primera intervenció; 10 minuts per a la segona. Si no hi ha cap sorpresa, Sánchez els respondrà de manera individual. Segons les previsions del Congrés, començaran Pablo Casado i Albert Rivera, i tancarà la jornada Pablo Iglesias.

Unides Podem repartirà el temps entre les seves diverses confluències: 18 minuts per a Pablo Iglesias, i cinc per a Jaume Asens, Alberto Garzón i Yolanda Díaz, de Galícia en Comú.

Els que també s'hauran de repartir els temps seran els partits del Grup Mixt, entre els quals hi ha Junts per Catalunya.

 

 

Dimarts es reprendrà el ple amb les intervencions de la resta de líders i arribarà la primera votació. Tancarà la sessió el PSOE, i després la votació, que es farà pública i per crida dels diputats. La diputada Irene Montero ha rebut l'autorització del Congrés per votar de manera telemàtica a causa del seu avançat estat de gestació. Hi haurà 346 vots; els 4 diputats presos estan suspesos i no tenen dret a vot.

Pedro Sánchez necessita una majoria absoluta de 176 vots que no té. Per tant, s'anirà a una segona votació 48 hores després, dijous. Aquest cop n'hi ha prou amb una majoria simple.

Dimarts ja es posarà en marxa el rellotge dels dos mesos per a una investidura. Si abans del 23 de setembre no s'ha investit un candidat, automàticament l'endemà es publica la convocatòria d'eleccions.

 


Els comptes de Sánchez

Sánchez compta amb els vots dels socialistes, els de Podem --si tanquen l'acord de coalició-- i dels diputats de Cantàbria i Compromís. El PNB es decanta també per donar-li suport, però Sánchez encara no en té prou.

A la balança del no hi ha el PP, Ciutadans, Vox i Navarra Suma.

Perquè guanyi el sí cal que s'abstingui algun dels grups independentistes: Esquerra, Bildu o Junts per Catalunya. Hi ha 4 diputats independentistes presos que estan suspesos i no poden votar: Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull.

 

Eleccions al novembre?

El PSOE ja ha dit que treballa perquè Sánchez sigui president aquesta setmana però, si això no passa, hi ha una altra possibilitat. La data límit és el 23 de setembre.

Si llavors tampoc hi ha president es dissoldran automàticament les Corts i es convocaran eleccions per al 10 de novembre. Un escenari que havia guanyat pes en algun moment de les negociacions però que ara s'ha esvaït.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut