Setmana dels barbuts

Setmana dels barbuts

Setmana dels barbuts

Néstor Gómez Actualitzat
Fred intens només al matí

La canícula és el període més càlid de l'any, que comprèn del 15 de juliol al 15 d'agost, i la saviesa popular també ens diu que la setmana més freda de l'any és coneguda com la setmana dels barbuts. El nom prové de les barbes llargues, abundoses i espesses que tenen els sants d'aquesta setmana: sant Hilari, el dia 13; sant Pau ermità i sant Maur, el dia 15, i sant Antoni abat, el dia 17. També se sol allargar fins a sant Fructuós, el dia 21, i sant Vicenç, el dia 22.

La saviesa popular moltes vegades té raó, i aquesta n'és una: des del punt de vista climàtic, és a dir, amb anàlisis de més de 30 anys, es confirma que el mes de gener a Catalunya és el mes més fred de l'any. En canvi, a títol meteorològic, acabarem la setmana sense assolir ni de bon tros els valors més baixos de l'any. Segur que al llarg del febrer o el març tindrem alguna setmana de cru hivern, molt més freda que aquesta.

Deixant volar una mica més la imaginació, i una vegada tenim justificat el fred de la setmana dels barbuts, també es diu que els nascuts en aquest període són peluts i tenen mal geni.

Dites populars relacionades

La setmana dels barbuts, setmana d'esternuts.
Pluja de la setmana dels barbuts, cada raig val cinc escuts.
Per la setmana dels barbuts, governen els tres germans: tos, moquina i amagamans.
Entre Sant Antoni i Sant Sebastià, més fred que entre tot l'any fa.
Per Sant Antoni, fa un fred del dimoni.
Per Sant Sebastià, fa un fred que no es pot aguantar.
Quan vénen els tres barbuts -Sant Pau Ermità, Sant Maur i Sant Antoni Abat-, vénen els freds cascarruts.
Si plou per Sant Pau, hivern adéu-siau; i si fa sol, ve un hivern nou.
Si per Sant Vicenç fa bon sol, de cada cep se n'omple un bot; si plou al matí, la meitat de vi; si plou a la tarda, la collita esguerrada.