Serveis d'emergència palestins inspeccionen les restes del bombardeig de l'edifici Al-Jalaa, seu de diversos mitjans internacionals

Sisena nit de bombardejos a Gaza, i Netanyahu adverteix que no cessaran

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides es reuneix d'urgència i la xifra de morts augmenta a 181 a la Franja de Gaza

RedaccióActualitzat

Els bombardejos a Gaza han continuat aquesta matinada de diumenge: hi ha hagut una cinquantena de descàrregues en menys de 15 minuts. També n'ha efectuat un sobre la residència familiar del líder de Hamas a Gaza, Yahya Sinwar, que no es trobava al domicili.

Des de l'inici dels atacs aeris israelians, dilluns passat, la xifra de morts ha augmentat a 181 a la Franja palestina, dels quals 52 són menors d'edat. Aquest matí, un potent atac ha deixat 33 palestins morts, inclosos 13 infants.
 

Hamas, per la seva banda, continua llançant coets en direcció a Tel-Aviv. Aquesta nit de diumenge es podia veure com s'enlairaven des de la Franja de Gaza.

Des de dilluns se n'han llançat uns 2.300, la meitat dels quals han estat interceptats per l'exèrcit israelià. Els coets han provocat la mort de 10 persones a Israel.

El primer ministre d'Israel, Benyamin Netanyahu, ha advertit que els bombardejos no cessaran i que seguiran responent amb contundència: assassinats selectius, destrucció de túnels i posicions estratègiques de Hamas.

"Seguirem actuant amb tota la força. Estem colpejant l'organització terrorista amb contundència. Qui encengui el foc, rebrà el foc. Però a diferència de Hamas, que deliberadament té la intenció de fer mal a civils mentre s'amaga darrere seu, estem fent tot el possible, però tot, per evitar o limitar al màxim el dany a civils i atacar directament terroristes. Israel ha respost contundentment a aquests atacs i continuarem responent contundentment a aquests atacs."


L'escalada bèl·lica entre Israel i les milícies palestines continua provocant protestes arreu del món. Aquest dissabte, el líder de Hamas, Ismail Haniyeh, ha aplegat centenars de persones als afores de Qatar coincidint amb la celebració de la Nakba, cada 15 de maig.

"Aquest exèrcit criminal mata dones i nens amb avions F-16. Van pensar que dissuadirien la resistència popular. Van pensar que cometent massacres i bombardejant el poble la resistència es retiraria davant seu, però els hem decebut. Estan perdent i, cada vegada que aconsegueixen progressos, els batallons, el Qassam i la resistència avancen un pas davant d'ells."

 

Detenció d'una manifestant al barri de Sheikh Jarrah, a l'est de Jerusalem (EFE)

Evacuen ferits a Egipte

Egipte ha obert aquest diumenge el pas de Rafah, que connecta la Franja de Gaza amb el Sinaí, per permetre el trasllat de ferits a hospitals egipcis.

La frontera s'havia tancat per les vacances de l'Eid al-Fitr –el final del ramadà-- i s'havia de reobrir dilluns.

Fins ara, Egipte ha enviat 16 ambulàncies a Gaza per recollir víctimes dels bombardejos per rebre assistència mèdica als seus hospitals

L'obertura de Rafah és fonamental pels dos milions d'habitants de Gaza i l'ajuda humanitària. És l'únic accés que no passa per Israel, el qual manté un fort bloqueig territorial a la Franja des de 2007, impedint la circulació de persones i de béns.

Tensió a Cisjordània

L'anomenada Nakba o Dia de la Catàstrofe commemora l'èxode de centenars de milers de palestins amb la creació d'Israel el 1948. Enguany, l'aniversari arriba enmig d'un augment de les hostilitats a Gaza, així com també a les ciutats de Betlem i Hebron, a Cisjordània.

Hi ha hagut enfrontaments entre manifestants palestins i forces de seguretat israelianes. Durant aquesta setmana deu palestins han mort pels trets de la policia i s'han fet més de 750 detencions.

També hi ha hagut tensió i enfrontaments amb la policia a l'est de Jerusalem, al barri de Sheikh Jarrah, on sis famílies palestines s'enfronten al desallotjament de casa seva per reclamacions de colons jueus.


Converses amb Abbas

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha mantingut aquest dissabte les primeres converses amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, que només governa a Cisjordània.

Segons una nota de la Casa Blanca, Biden ha subratllat "la necessitat que Hamas cessi el llançament de coets a Israel". També ha expressat el "desig comú que Jerusalem sigui un lloc de coexistència pacífica".

El comunicat de l'intercanvi amb Abbas s'ha divulgat minuts després d'un altre de la Casa Blanca sobre les converses amb el primer ministre Netanyahu, en què li expressa el "contundent suport" a defensar-se dels atacs de Hamas, al mateix temps que manté el seu compromís amb la solució dels dos estats.

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides es reuneix aquest diumenge d'urgència per analitzar la situació i frenar les hostilitats.

Manifestació a Washington (EFE )


Continuen les protestes arreu del món

A Washington, Los Angeles i altres ciutats dels Estats Units, diverses protestes han denunciat els atacs de l'exèrcit israelià a Gaza. També han rebutjat les expulsions i l'enderrocament d'habitatges palestins a Cisjordània i a Jerusalem Est, que han augmentat els últims mesos.

En diverses capitals europees també s'han organitzat marxes de suport al poble palestí. A París, en una de les concentracions més multitudinàries tot i estar prohibida, la policia va acabar dispersant la marxa amb canons d'aigua.

A Madrid, unes 2.500 persones van denunciar la nova onada de violència que castiga el Pròxim Orient. Una reivindicació pacífica semblant a la d'altres ciutats europees, com Londres.

ARXIVAT A:
IsraelPalestina
Anar al contingut