Imatge d'arxiu d'una residència de gent gran
Imatge d'arxiu d'una residència de gent gran

Set morts per un brot de Covid en una residència de Sant Joan les Fonts

El brot a la residència Torreblanca afecta 15 residents i 6 treballadors

RedaccióActualitzat

Un brot de Covid-19 a la residència Torreblanca de Sant Joan les Fonts, a la Garrotxa, ha provocat set defuncions, segons han informat fonts del Departament de Drets Socials.

Segons les dades dels últims dies, hi ha hagut 153 morts per Covid, dels quals 46 eren usuaris de residències de gent gran.

El brot afecta quinze dels 53 residents i sis dels 54 treballadors. Sis residents encara estan en fase d'aïllament en una zona sectoritzada de la residència. Fonts del del mateix centre han explicat que els sis contagiats que queden són asimptomàtics.

El brot es va detectar a principis d'agost arran d'un cribratge que es va fer entre els professionals del centre, i a partir d'aquí es van activar tots els protocols pertinents. Després de detectar els primers positius en els treballadors, el cribratge es va estendre als residents.

En aquesta primera prova se'n van detectar cinc casos, però posteriorment n'han aflorat més, fins arribar a la quinzena actual. Es preveu que els propers dies es faci un altre cribratge als residents negatius.
 

Les famílies denuncien el centre

Segons fonts dels familiars, el contagi l'hauria provocat una treballadora del centre que, tot i ser conscient que podria estar infectada de Covid, es va prendre una pastilla per fer baixar la febre i no haver de quedar confinada, ja que l'hauria afectat les vacances. Ara les famílies es plantegen denunciar la direcció perquè pensen que no s'han complert els protocols.

"Que en 24 hores la teva àvia passi d'estar bé a estar morta, em sembla d'una greu irresponsabilitat", explica Joan Guirado, nét d'una de les víctimes mortals. "Estic convençut que el que cal fer ara és posar-ho en mans del jutge i de la justícia."

La direcció de la residència assegura que sí que s'han seguit els protocols, però l'empresa Suara que gestiona el centre, diu que ha obert una investigació interna per saber les causes del brot.

El departament de Drets Socials també obrirà una investigació interna per saber què ha passat i si les denúncies dels familiars tenen fonament.

El Defensor del Pacient ha sol·licitat per escrit al Fiscal Superior de Catalunya que intervingui i investigui la mort de set ancians. En un comunicat difós aquest dimarts, el Defensor del Pacient insta el fiscal que prengui mesures "per evitar tanta mort i tanta falta de responsabilitat de residències i administració", i apunta que una vida no es pot perdre "sense que ningú assumeixi responsabilitats".
 

Brot en una residència de la Sénia

També hi ha un altre brot a la residència de gent gran L'onada, de la Sénia, al Montsià. Arran d'un cribratge, en els darrers dies s'hi han detectat nou positius: vuit residents i un treballador.

L'Ajuntament explica en un comunicat que tant la direcció del centre com Salut treballen amb "les mesures i aïllaments necessaris".

La residència assistida de la Sénia té 27 places i deu de centre de dia.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Residències gent gran
Anar al contingut