Set denúncies d'agressió sexual amenacen de fer caure el poderós governador de Nova York
El governador demòcrata de Nova York, Andrew Cuomo, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Set denúncies d'agressió sexual amenacen de fer caure el poderós governador de Nova York

Andrew Cuomo ha passat de ser un dels polítics més ben valorats dels Estats Units a estar a punt de l'"impeachment"

Si durant els mesos més durs de la pandèmia un polític va inspirar confiança i determinació als Estats Units, aquest va ser Andrew Cuomo, des de fa deu anys governador de l'estat de Nova York.

Les seves rodes de premsa franques, realistes i empàtiques han consolat molts ciutadans angoixats, i la seva gestió ha arribat a tenir una popularitat del 90%.

La seva sort es va torçar fa un mes, quan va saltar l'escàndol perquè havia amagat xifres de morts en residències geriàtriques.

Manifestants exigint la dimissió de Cuomo, davant del parlament de l'estat de Nova York (Reuters)


"Volia fer-ho amb dones més joves"

I tot es va agreujar quan va començar un gota a gota d'antigues col·laboradores que feien denúncies com la de Charlotte Bennett:

"Em va dir que estava sol i volia una nòvia. Em va preguntar si havia dormit amb homes més grans i va dir que volia fer-ho amb dones més joves. Vaig dir prou."

En total, tres dones han acusat Cuomo d'agressió sexual i quatre més de proposicions i assetjament, entre les quals assistents a qui hauria tocat i grapejat els últims anys.

Manifestant exhibint un cartell que diu "Cuomo és una plaga sexual", el 2 de març a Nova York (Reuters)


"No ho vaig fer expressament"

El governador, que sempre s'havia declarat defensor de les dones, nega haver tocat mai ningú de forma inapropiada, i ha demanat perdó per si va incomodar sense voler-ho:

"Ara m'adono que vaig actuar d'una forma que incomodava la gent. No ho vaig fer expressament i demano les més sinceres i profundes disculpes."

El governador de Nova York, Andrew Cuomo, aquesta setmana en una visita a un centre de vacunació (Reuters)

Fill de Mario Cuomo

Cuomo, de 63 anys, ve d'una família amb tradició política: el seu pare, Mario Cuomo, també va ser governador de Nova York entre el 1983 i el 1994.

Entre el 1990 i el 2005 va estar casat amb Kerry Kennedy, neboda del president John F. Kennedy, i del 2005 al 2019 amb Sandra Lee, famosa per un programa televisiu de gastronomia.

Precisament el 2019 va protagonitzar una roda de premsa amb l'actriu Mira Sorvino, en plena campanya #MeToo, per promoure canvis legislatius per eliminar la prescripció dels delictes sexuals, en el qual Sorvino va explicar que havia patit una violació.

Mira Sorvino: 'Soc supervivent d'una violació'
Andrew Cuomo amb l'actriu Mira Sorvino, el juny del 2019 (Reuters)

Pressió perquè plegui

Malgrat la pluja d'acusacions i casos, el governador es nega a dimitir i demana esperar a les conclusions de les dues investigacions que la Fiscalia té en marxa.

El problema per a Cuomo, que s'ha cultivat una fama d'inflexible i molts enemics en deu anys al poder, és que cada dia creix el cor dels que exigeixen que plegui.

Cartell publicitari exigint la dimissió d'Andrew Cuomo (Reuters)


Petició d'impeachment

Entre aquests hi ha l'alcalde de Nova York i la majoria de representants demòcrates al Congrés del país.

A més, el parlament de l'estat de Nova York, dominat pel seu partit, el demòcrata, ha començat els tràmits per un procés d'"impeachment".

Andrew Cuomo parlant per telèfon acompanyat per una filla, aquest divendres a Nova York (Reuters)
ARXIVAT A:
Estats UnitsAgressió sexualAssetjament sexual
Anar al contingut