Operació Judes: L'Audiència Nacional deixa en llibertat amb fiança 3 dels CDR empresonats
Agents de la Guàrdia Civil, el 23 de setembre durant un dels registres de l'operació Judes (EFE)
Madrid

La Fiscalia demana presó provisional sense fiança per als 7 detinguts en l'operació Judes

El jutge decidirà aquesta tarda sobre els set detinguts acusats de terrorisme que han declarat a l'Audiència Nacional, on cadascun ha tingut una vista de mesures cautelars

RedaccióActualitzat

La Fiscalia demana presó provisional sense fiança per als set detinguts acusats de terrorisme que aquest matí han declarat a l'Audiència Nacional. El jutge Manuel García Castellón ha fet vistes individuals de mesures cautelars i aquest dijous a la tarda decidirà si accepta de la petició fiscal. 


Aquestes són les acusacions de la Fiscalia després de les vistes d'aquest dijous:

"La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha sol·licitat la presó provisional pels set detinguts que han passat a disposició judicial per la seva presumpte participació en els delictes de tinença d'explosius, conspiració pel delicte d'estralls i d'integració en grup organitzat o organització criminal de naturalesa terrorista amb la finalitat de subvertir l'ordre constitucional i alterar greument la pau pública."


A les onze del matí ha comparegut davant del jutge el primer dels set detinguts dilluns a Catalunya en l'operació Judes. A causa del secret de sumari, cada detingut ha entrat a declarar acompanyat només del seu advocat.

Segons una filtració dels investigadors a alguns mitjans dos dels detinguts haurien reconegut haver fet proves per fabricar artefactes explosius, amb la intenció de fer sabotatges i generar soroll durant el segon aniversari de l'1 d'octubre. També haurien assegurat que no preparaven un atemptat contra persones.

Els lletrats s'han queixat per les condicions dels interrogatoris. Critiquen que la filtració és una vulneració del secret de sumari i també denuncien les condicions en què van ser interrogats, sense l'assistència legal que ells volien i després de moltes hores d'aïllament.
 

 

Declaració a l'Audiència Nacional davant el jutge

L'autocar de la Guàrdia Civil que els traslladava des de la comandància de Tres Cantos ha arribat a l'Audiència Nacional a dos quarts de vuit. Estaven citats a les vuit, i estava previst que declaressin a partir de les deu.

A l'exterior del tribunal ja hi havia a primera hora algunes persones per mostrar el seu suport als detinguts. Fins a Madrid s'han desplaçat veïns de Folgueroles, a Osona, i també integrants dels CDR i representants de la CUP, JxCat i ERC.

 

 

Entre aquestes persones hi ha l'exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha explicat a Twitter que la Policia Nacional ha identificat alguns dels assistents a la concentració de suport.

 

 

A les portes de l'Audiència Nacional, els representants de les forces independentistes han denunciat el que consideren que és un "muntatge" per justificar un "fals relat".

 


Marta Rosique, ERC

"No es casual que aquest cas surti aquesta setmana. Tot això forma part d'un fals relat mediàtic que s'està creant per justificar una sentència que segur serà dura cap als nostres presos polítics."

 


Míriam Nogueras, JxCat

"Estem a les portes d'una sentència i tot això té pinta de ser muntatge que recordo als ciutadans espanyols que està pagat amb els impostos dels ciutadans espanyols."

 


Maria Sirvent, CUP

"Ens trobem davant d'una nova operació repressiva de l'Estat, amb una intencionalitat clara de criminalitzar i perseguir el moviment popular, sobretot el moviment popular en defensa del dret de l'autodeterminació."

 

Fins ara, la majoria s'han acollit al dret de no declarar, i només dos haurien declarat davant la Guàrdia Civil a la comandància de Tres Cantos. Són els que haurien reconegut que planejaven sabotatges, segons algunes filtracions policials.

L'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans denuncia que podrien haver estat entre 6 i 8 hores declarant de manera ininterrompuda.

Es tracta, precisament, dels dos detinguts a qui els advocats d'Alerta Solidària no van poder veure fins dimecres al vespre, perquè ja tenien advocats d'ofici.

 

 

Malgrat que la investigació està sota secret de sumari, el cert és que han trascendit diverses informacions sobre l'operació i la investigació en curs. Aquest fet ha estat denunciat per l'associació progressista de la magistratura Jutgesses i Jutges per la Democràcia, que també ha mostrat la seva sorpresa per l'escrit emès per la Fiscalia.

 

 

Xavier Pellicer, portaveu d'Alerta Solidària, que coordina la defensa dels detinguts, ha lamentat, en declaracions al programa "Els matins" de TV3, la filtració de dades sobre el cas i sobre els detinguts.

"Desvetllar informacions d'un secret de sumari és il·legal i podria ser constitutiu de delicte."


En la mateixa entrevista, Pellicer ha denunciat la  "vulneració absoluta dels drets" dels detinguts i l'aplicació "encoberta" de la llei antiterrorista, que oficialment no se'ls ha aplicat.

Alerta Solidària ja havia remarcat aquest dimecres, en dos missatges de Twitter, la coincidència entre les suposades declaracions i l'absència d'advocats que no fossin els d'ofici. I ha denunciat traves per part de la Guàrdia Civil per poder assistir els detinguts.

 



Dos dels nou detinguts no declaren aquest dijous perquè van ser posats en llibertat amb càrrecs el mateix dilluns al vespre.

L'operació Judes es va posar en marxa dilluns a primera hora, amb un desplegament de mig miler d'agents de la Guàrdia Civil a les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i Osona.

Aquesta és la cronologia dels fets fins ara.

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilAudiència NacionalCDROperació Judes
Anar al contingut