Set cites per a set dies: l'agenda de la periodista Mercè Sibina

Les comarques gironines són el centre de les propostes culturals d'aquesta setmana

RedaccióActualitzat

Arriba el cap de setmana i obrim l'agenda de la periodista Mercè Sibina.

Una estrena teatral estiuenca a Campelles, música a Salt, ceràmica a Púbol, dansa a Figueres, fotografia a Olot, un escriptor begurenc i una sala de cinema a Girona, aquestes són les propostes culturals per a aquesta setmana que ens fa.

La periodista Mercè Sibina
La periodista Mercè Sibina


Divendres, 16: "Pla per Roig" i Campelles, al Ripollès

A l'agost és difícil trobar estrenes teatrals. Avui, però, n'hi ha una en un poble de muntanya, a Campelles, al teatre de la Vila. A l'estiu fan una programació cuidada en què entra el teatre.

Hi arriba l'obra "Pla per Roig", una reconstrucció de la trobada història entre la periodista Montserrat Roig i l'escriptor Josep Pla. Una conversa amb maneres molt diferents d'entendre el món.

Els actors que els interpreten són Laura Roig i Jordi Coromina dirigits per Ferrat Utzet. Una primícia abans que l'espectacle faci temporada a Barcelona.
 

Dissabte, 17: Cicle Periscopi a La Mirona de Salt

La sala La Mirona de Salt és una de les millors del país. A l'estiu no tanquen i programen un cicle musical, el Periscopi, amb la Fundació Casa de la Música i l'Ajuntament de Salt per promoure el talent de les bandes més joves. No ho tenen fàcil per trobar un espai i La Mirona els acull.

Aquest dissabte a les 22.00 és el torn de Fiction, una banda formada per quatre joves gironins d'entre 16 i 18 anys, amants del rock i del metal. Un directe trepidant amb temes propis i que també repassarà els clàssics de les bandes mítiques del gènere com Bon Jovi, Nirvana o The Offspring.


Diumenge, 18: Caterina Roma, a Púbol

Aquesta setmana d'agost és la més plena a la Costa Brava, un bon lloc de calma pot ser Púbol. Un poble empordanès conegut pel castell de Gala, però en un carreró a tocar de la plaça hi ha la casa-taller d'una ceramista.

Caterina Roma fa peces esculpides pel foc en un forn de llenya que va construir a muntanya i on deixa que les peces la sorprenguin. És una ceràmica mediterrània, però també recull la tradició japonesa com la d'apedaçar amb or.

El seu estudi amb pedra i volta catalana ja valen la visita i les taules parades amb la ceràmica dura i salvatge amb les marques del foc encara més.


Dilluns, 19: "Sincronies" al Teatre Museu Dalí de Figueres

Dilluns i el Teatre Museu Dalí de Figueres obre portes a la nit amb una proposta de dansa contemporània. És la primera vegada que el museu acull un cicle d'arts escèniques i no me'l perdré. Es diu "Sincronies" i es fa per celebrar el 50è aniversari del museu.

Van començar el cicle amb música, van continuar amb teatre i aquesta setmana comencen les propostes de dansa en un decorat que sembla fet a mida. Les fa una alumna avantatjada de Marcos Morau, l'inventor d'una manera de fer dansa i creador de La Veronal, una companyia que gira arreu del món.

Lorena Nogal és una de les seves ballarines i coreògrafa i amb l'Hotel Col·lectiu Escènic fan arribar la dansa contemporània en llocs on no sol entrar mai, i aquesta vegada ballaran entre obres de Dalí.


Dimarts, 20: Biennal de fotografia d'Olot

Olot és cita obligada de la fotografia aquest agost. La Biennal de fotografia omple la ciutat d'exposicions cada dos estius i aquest toca.

Una cinquantena de propostes amb l'obra de fotògrafs catalans i internacionals, professionals de llarga trajectòria i artistes emergents. Com la de la Montse Bayes Rovira i la bellesa de la natura que no veiem. O "La casa de la portera" de Raul Hidalgo Plasencia que fa tres anys que retrata persones del col·lectiu LGTBIQ+ en un pis del barri de Sant Antoni de Barcelona, on abans hi vivia la portera de l'edifici.


Dimecres, 21: "Guanyaràs una mar llisa" de Miquel Martín

M'aturo i llegeixo. Agafo un autor empordanès, de Begur, en Miquel Martín Serra i la seva llengua sempre pulcra i evocadora. De les últimes coses que ha fet ha estat una biografia detallada i immensa de l'escriptor anglès Tom Sharpe que va viure molts anys a Llafranc, on va morir.

Però ara vull descobrir el món dels corallers de la Costa Brava i començaré el seu llibre "Guanyaràs una mar llisa", una reivindicació dels corallers catalans que s'aventuraven en aigües llunyanes durant el segle XIX i el patiment dels que es quedaven a esperar-los.

Precisament a la platja de Sa Riera, a Begur, s'acaba d'instal·lar una obra de ferro de roig intens de Concep Gual en homenatge als corallers que sortien des d'aquesta platja per anar a buscar corall a Itàlia, Grècia o a Cap Verd.


Dijous, 22: Reposicions al Truffaut

El cinema Truffaut de Girona és un bon refugi aquestes tardes tòrrides. I aprofito que a l'estiu fan reposicions per anar a veure pel·lícules que m'he perdut.

Recuperaré el film alemany "Sala de profesores" d'Ilker Çatak, un thriller d'una professora de matemàtiques i esports, Carla Nowak, idealista, que comença a treballar en una escola de secundària i topa de ple amb les estructures implacables del sistema escolar arran d'un robatori a l'aula. Va ser la pel·li candidata d'Alemanya als Òscars i posa tots els prejudicis en safata.

ARXIVAT A:
Cultura
Anar al contingut