El cartell amb les paraules "Encara necessiteu aquesta guerra?" que ha mostrat el condemnat
El cartell amb les paraules "Encara necessiteu aquesta guerra?" que ha mostrat el condemnat (Reuters/Stringer)

Set anys de presó per a un polític local rus per opinar contra la guerra a Ucraïna

Al judici, emmanillat, Alexéi Gorínov ha mostrat una pregunta escrita en un cartell: "Encara necessiteu aquesta guerra?"

Un tribunal de Moscou ha condemnat a 7 anys de presó un diputat municipal rus, Alexéi Gorínov, per haver "difós notícies falses sobre les accions de l'exèrcit rus a Ucraïna". Una nova evidència dels riscos que corren els qui discrepen del discurs oficial del Kremlin.

El Tribunal ha considerat que Gorínov, que és regidor del districte de Krasnosselski de Moscou, ha utilitzat "abús de poder" i ha actuat "per motius d'odi polític". A més, creu que ha conspirat "per desacreditar els militars fent servir el seu càrrec oficial".

En una sessió de treball, el 15 de març, Gorínov va demanar un minut de silenci per a les víctimes de la guerra a Ucraïna, va fer referència als infants ucraïnesos que hi han mort i va posar de manifest que estava en contra d'envair un país independent.

La jutge ha donat la raó a la Fiscalia, que havia demanat aquesta mateixa pena. El procés judicial també inclou una altra diputada, Ielena Kotiónotxkina, que ha sortit del país.

El seu cas és molt rellevant, perquè és la primera condemna a la capital russa en aplicació de l'article 207.3 del Codi Penal. Es va aprovar a tota velocitat després que Putin va ordenar atacar Ucraïna el 24 de febrer.

Al judici, emmanillat, Gorínov ha rebut els periodistes amb una pregunta escrita en un cartell que ha mostrat als tribunals adreçada al poder rus: "Encara necessiteu aquesta guerra?" Només els seus familiars s'hi han pogut quedar per sentir com es llegia la sentència.

Dins de la sala l'equip de TV3 a Moscou ha pogut sentir Górinov, però no gravar-lo. En el seu darrer torn de paraula ha dit que Rússia no ha après res de la seva història perquè està tornant als anys més foscos de la repressió soviètica. Recupereu la crònica de Manel Alías aquí:


L'advocada defensora, Iekaterina Sertukhina, ha dit que li costava entendre el procés, fins i tot com fer encaixar la condemna amb la Constitució russa. Ha declarat:

"Avui el meu client ha estat sentenciat a set anys de presó per les seves paraules, per la seva opinió, per les seves creences. Punt."

Segons l'advocada, hi ha almenys 75 persones que esperen sentència per haver vulnerat la nova normativa del Kremlin.

Amnistia n'exigeix la llibertat

El regidor Gorínov no ha admès la culpabilitat en cap moment durant el procés judicial, sinó que ha adreçat reflexions pacifistes al tribunal. Va ser detingut a finals d'abril i, ja des d'aquell moment, Amnistia Internacional n'ha exigit la posada en llibertat immediata.

Amnistia també insisteix que es deixi de perseguir els qui s'oposin al que Rússia anomena "operació militar especial" a Ucraïna. A Twitter, l'organització ha publicat un article en què acusa el Kremlin de voler "silenciar la dissidència":


Segons Marie Struthers, directora d'Amnistia a l'Europa de l'Est i l'Àsia central, qualsevol que critiqui la guerra "corre el risc de ser processat, ja sigui un polític electe, mestre o activista".

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïnaVladímir PutinJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut