Els magatzems de gra del port de Beirut, parcialment derruïts
Els magatzems de gra del port de Beirut, parcialment derruïts (Reuters / Mohamed Azakir)
Beirut

S'esfondren les sitges que quedaven dempeus al port de Beirut per un incendi

El 2020 aquestes sitges van fer de mur de contenció i van protegir la part oest de la ciutat de la gran explosió que va arrasar barris sencers de la ciutat

La tarda del 4 d'agost del 2020 dues terribles explosions van devastar els barris de Beirut més propers al port.

Un magatzem de la zona portuària, on s'acumulaven gairebé 3.000 tones de nitrat d'amoni des de feia uns sis anys sense mesures de seguretat, va esclatar de forma sobtada. Una gran bola de foc va arrasar tot el que va trobar.

Les explosions van causar més d'un centenar de morts i milers de ferits. Tots els edificis en un radi de 3,2 quilòmetres van quedar destruïts, i van deixar sense llar unes 300.000 persones, una cinquena part de la població de Beirut.

Ara, tot just dos anys després, els habitants de la capital libanesa tornen a mirar amb por cap a les sitges del port. Un incendi que fa una setmana que crema i que els bombers no han pogut controlar torna a posar en risc la megaestructura. Aquest diumenge una part ha anat a terra.

L'explosió, molt violenta, va destruir gairebé totes les infraestructures del port. Però una part de les sitges van quedar miraculosament dempeus. Ara, després de dos anys d'inacció de l'administració per rehabilitar la zona del port malmesa, diversos incendis amenacen aquestes estructures.

Fum de l'incendi que crema des de fa una setmana al port de Beirut
Fum de l'incendi que crema des de fa una setmana al port de Beirut (Reuters / Issam Abdallah)

Les xarxes socials s'han omplert de vídeos que mostren els magatzems del port desplomant-se mentre un gran núvol de pols cobreix la zona. La majoria de comentaris culpen el govern per no haver fet res en aquests dos anys per evitar que la tragèdia es repeteixi:

"Un esfondrament similar al col·lapse de l'Estat i la seva complicitat per matar-nos cada dia", comenta Salman Andary.

 

 

Ricardo Karam, un consultor de màrqueting, veient les imatges que mostren les sitges caient comenta que, pocs dies abans del segon aniversari de l'explosió de Beirut, l'enfonsament de la part nord "és la caiguda de l'últim testimoni del crim":

 

El ministre libanès de transport, Ali Hamie, ha dit que temen que més parts de les sitges acabin desplomant-se de forma imminent.

Les autoritats libaneses havien alertat fa uns dies que les sitges, unes estructures de 50 metres d'altura i de més de cinquanta anys d'antiguitat, podien acabar sucumbint per les flames de l'incendi.

Un helicòpter llança aigua sobre les sitges incendiades del port de Beirut
Un helicòpter llança aigua sobre les sitges incendiades del port de Beirut (Reuters / Mohamed Azakir)

El 2020 aquestes sitges van fer de mur de contenció de l'explosió i van protegir la part oest de la ciutat. Després de dos anys d'abandonament, ara sembla que res les salvarà d'acabar derruïdes.

Encara no se sap si les petites explosions derivades de l'incendi de les sitges portuàries i el posterior enderroc han provocat víctimes.

Com a mesura de prevenció, s'ha ordenat a l'exèrcit que evacuï les vivendes més properes al port. A més, s'han alertat els habitants dels barris més pròxims al port perquè tanquin les finestres per evitar que inhalin el fum de l'incendi, que podria ser tòxic pels productes que s'hi emmagatzemaven.

 

 

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
Anar al contingut