Serra: "No és un augment de sou, és un acostament per etapes als salaris del sector"

L'expresident i l'exdirector de l'entitat estan acusats d'administració deslleial i podrien ser condemnats a 4 anys de presó

RedaccióActualitzat

L'antiga cúpula de CatalunyaCaixa comença a declarar aquest dijous en el judici pels sobresous dels directius que es fa a l'Audiència de Barcelona.

Narcís Serra, expresident, i Adolf Todó, exdirector, són els primers citats davant del jutge, a partir de les 10 del matí. La declaració de Serra ha començat poc abans de les 10.45.

Per a ells dos i 15 integrants més del consell d'administració la fiscalia demana penes de fins a 4 anys de presó. Per a la resta d'acusats, de 2 anys.

Preguntat pel fiscal sobre les seves funcions, Serra ha explicat que ell s'ocupava de l'estratègia a mitjà i llarg termini, i no del dia a dia.

 

En aquest sentit, ha volgut remarcar que va veure la necessitat de canviar l'aposta immobiliària de CatalunyaCaixa. I que va promoure la transformació de l'entitat el 2007, abans de la fallida de Lehman Brothers i l'inici de la crisi financera.

Quan el fiscal ha donat per fet que Serra controlava el rumb de la institució, aquest ho ha negat i ha destacat els consensos necessaris per prendre decisions en una caixa d'estalvis.

"Jo no controlava el rumb de la institució. Jo havia de proposar i aconseguir consens, no només del consell d'administració, sinó de la Generalitat, de l'entitat fundadora i del Banc d'Espanya."

El fiscal també ha preguntat a Serra pel sou que va començar a cobrar a partir de 2007, de 175.000 euros.

El sou de Serra, com ell mateix ha volgut recordar, "no és objecte d'acusació", però sí l'augment que es va aprovar en plena crisi i rescat de CaixaCatalunya.

 

El fiscal, a més, s'hi ha volgut referit per explicitar que la seva existència -que no era obligatòria- respon a la dedicació i la implicació de l'aleshores president amb les decisions preses per l'entitat.

Serra ha demanat la paraula per explicar les circumstàncies del seu sou.

"Vull explicar al tribunal que va ser pactat amb la Generalitat, que va ser ajustat al del president de la Caixa de Girona, que era nou vegades més petita que CatalunyaCaixa, que va ser aprovat per l'assemblea, que va ser publicat a la memòria anual i que es podia consultar per internet."

I n'ha defensat la transparència.

"La fixació del meu salari va ser sota tutela de la Generalitat i amb absoluta transparència davant dels ciutadans i els òrgans de la caixa."

Serra ha defensat que la pujada salarial d'ell i de Todó no va ser un augment, sinó un acostament als sous del sector financer.

El fiscal ha preguntat a Serra durant gairebé dues hores

A continuació ho ha fet la representant de l'advocacia de l'estat, que ha anunciat que el seu interrogatori seria més breu, atès que Serra ja havia respost moltes qüestions al fiscal.

 

La sessió s'ha interromput poc abans de les 13.15, després de dues hores i mitja de declaració de Serra responent les preguntes de les diferents acusacions

Un quart d'hora més tard s'ha reprès amb les qüestions plantejades per la defensa.

L'interrogatori de Serra ha acabat a les 14.00, després de mitja hora de preguntes de la defensa. En total ha declarat tres hores

El judici pels sobresous de CatalunyaCaixa es reprendrà a l'Audiència de Barcelona dimarts que ve, al matí, amb la declaració de l'exdirector Adolf Todó

 

Serra, Todó i 39 alts responsables més de l'entitat estan acusats d'administració deslleial per haver-se apujat el sou en plena crisi de l'entitat, que va haver de ser rescatada amb diner públic.

Es dona la circumstància que els sobresous es van aprovar entre els anys 2009 i 2011, quan l'entitat bancària ja estava sent rescatada amb diners públics i havia acomiadat més d'un miler de treballadors mitjançant un expedient de regulació, un ERO.

 

Notícia relacionada: Serra diu que no es penedeix de res quan comença el judici de CatalunyaCaixa

 

El judici pels sobresous de CatalunyaCaixa va començar fa una setmana i es calcula que s'allargarà fins al 30 de novembre.

Quan entrava a la primera sessió, Serra va declarar a la premsa que no es penedia de res del que havia fet, perquè -va assegurar- era el que calia fer.

 

Aquesta setmana, d'altra banda, l'Audiència ha rebaixat la fiança que el jutge instructor demanava als 41 exdirectius de CatalunyaCaixa processats, en concepte de responsabilitat civil.

Així, la fiança ha passat de gairebé 10 milions d'euros a 2,5 milions d'euros. El tribunal també ha retirat la fiança de 800.000 euros imposada a Adolf Todó.

Serra, pendent d'una altra causa

El cas dels sobresous de CatalunyaCaixa no és l'únic front judicial que Narcís Serra té obert: també s'enfronta a una segona causa pel forat causat a l'entitat per les diverses operacions impulsades des de la filial immobiliària.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut